Kevät on täällä ja aurinko alkaa lämmittämään! Elämä siirtyy neljän seinän sisältä pihalle, parvekkeille ja terasseille. Taas on luvassa viikonloppu, joka kesäintoilijoille on pelkkää mannaa. Ja ne, joilla terassin avajaisia on juhlittu jo pääsiäisenä – tai viimeistään vappuna – pääsevät nauttimaan kesän lupauksesta jo täysin rinnoin.
Mutta entä jos varastosta kaivetut kalusteet ovatkin huonommassa kunnossa kuin muistit tai niitä ei ole olenkaan. Syyssiivouksessa päätettiin luopua vanhoista rimpuloista ja keväällä hankkia sitten uudet. Kun pihalta puuttuvat istuimet, houkuttelevat lepolasset sekä kesäruokailuun tarvittava ruokapöytä, sitä huomaa viihtyvänsä hyvälläkin säällä paremmin sisällä.
Pihakalusteiden hankinta voi olla hauska ja innostava prosessi, joka antaa mahdollisuuden luoda kodikkaan ja viihtyisän ulkotilan. Kesäkeitaan, jossa voi rentoutua ja viettää aikaa ystävien ja perheen kanssa. Mutta se voi myös olla melkoista pohdintaa ja päänvaivaa aiheuttava prosessi. Niin kuin se oli meille.
Ensiksi (monena vuonna) oli kuningasajatus jättää hankinnat syksyyn. Silloinhan on kaikenlaisia poistomyyntitarjouksia. No eivät ne kesäkalusteet olleet ihan ilmaisia silloinkaan ja meillä oli kuitenkin kova halu löytää jotain oikein mieleistä sen sijaan, että valitaan vain pakosti jotain, mitä sattuu olemaan tarjolla. Se ei kuitenkaan oikein huvittanut. Ja kun sitä säilytystilaakaan ei ole yltäkyllin, tuntui loppujen lopuksi vaikealta ajatukselta ostaa pihakalustelaatikoita varastoon odottamaan seuraavaa sesonkia.
Uteliaisuuskin nosti syksyllä päätään: mitäköhän uutta on ensi vuonna tarjolla? Eikä sitä sitten osannut innostua hankkimaan huonekaluja vanhasta mallistosta. Raavittiin päätä ja pari kesää hurahti ohi vähemmän mairittevilla pihakalusteilla, mutta vihdoin tänä keväänä saatiin päätöksiä tehtyä – jopa jo pääsiäisenä!
Mutta onhan siinä pohtimisessa hyvätkin puolet: meille tuli melko varma ja vakuuttunut olo, millaiset pihakalusteet haluamme. Ja se on tärkeää, sillä joka kesä ei pihakalusteet vaihdu ja niiden tulisi siis toimia ja olla mieluinen kesäkeidas monta suvea myöhemminkin.
Voisinko olla siis avuksi?! Tässä VINKIT PUUTARHAKALUSTEIDEN HANKINTAAN sekä omia kokemuksia ja oivalluksia, miten valita juuri sinulle parhaat ja sopivimmat pihakalusteet:
1. TOIMI SAMAN TIEN
No time better than the present!
Ehkäpä juuri siksi, että jahkailtiin useampi kesä, ensimmäinen suositus ja vinkki on lähteä kaupoille JUURI NYT! Vielä kun on into piukeana, koko kesäkausi edessä ja valikoimaa riittämiin. Usko ja älä – juhannuskin – pihajuhlista parhain – on jo pian täällä! Ja jos silmät pitää auki, löytyy niitä tarjouksia alkusesongistakin!
Ja sen jälkeen, kaikkein TÄRKEINTÄ ON LÖYTÄÄ MIELUISET, itselle ne parhaat:
2. VÄRIN VALINTA
Mustaa, valkoista vai beigeä?
Pihakalusteiden väri on yksi ratkaiseva tekijä niiden valinnassa. Väri voi luoda terassille seesteistä tunnelmaa ja lisätä pihan viihtyisyyttä tai pahimmillaan luoda sotkuista ja villiä tunnelmaa, jos jokainen hankinta on erivärinen ja tyyliltäänkin kilpaileva. Jos pihakalustekokonaisuus sopii yleiseen värimaailmaan, joka koostuu esimerkiksi talon pintojen väristä, seinän tai ikkunanpuitteiden, et voi kuin onnistua.
Valkoinen on ylellinen, mutta niin kuin niitä ihastelen, samalla kauhulla mietin, kuinka pihatöistäni palatessani nousen terassille ja istahdan lepuuttelemaan valkoiselle tyynylle, saan mullasta tai nurmikosta ikävät muistot tyynyt pintaan. Tai kun juhannusjuhlassa punaviini läikähtää, miten pidättelen harmistustani ja hoen mielessäni ’tämä on elämää’, samalla kun itku kurkussa jynssään tahraa. Valkoinen sopii siis sellaiselle, jolla rätti pysyy hyvin käsissä ja kaikki siivousniksit ovat tuttua huttua.
Niinpä beige kiinnosteli alkuun kovasti. Lisäksi beiget tyynyt olisivat olleet upeat meidän männynvärillä kyllästetyn hirsitalon edessä. Päätös beigeistä oli melkein jo tehty, kun kuitenkin valitsin turvallisen, klassisen, modernin ja helposti puhtaana pidettävän mustan. Lisäksi tähän päätökseen usutti aiempien vuosien valinnat eli ruokapöydän mustat tuolit, joita tänä vuonna emme suunnitelleet vaihdettavaksi.
Itse valitsin siis väreissä turvallista ja klassista, mutta jos sinun värimaailmasi sisustuksessa on kirkkaita värejä suosiva tai romattisia pastillisävyjä halajava – go for it. Väreistä pitävä saa ulko-olohuoneeseen elävyyttä kasveilla ja kukilla, värikkäillä kukkaruukuilla, tyynyillä ja vilteillä. Entä miten olisi kuviollinen sateenkestävä terassimatto? Mutta taas aurinkovarjon värin suosittelen valitsemaan taas yhteneväiseksi kokonaisuudeksi muiden pihakalusteiden pehmusteiden kanssa.
Seuraava päätös lienee pihakalusteiden materiaali ja sitä kautta tyyli.
3. MATERIAALI
Polyrottinkia, tiikkiä vai alumiinia?
Pihakalustemateriaalit voivat vaihdella laajasti niiden käyttötarkoituksen ja tyylin mukaan. Yleisimmät materiaalilajit ovat metalli, muovi, puu, kivi ja betoni.
Puutuotteista tiikki on helpoin. Tiikki on suhteellisen kestävä materiaali ja se sopii hyvin käytettäväksi ulkokalusteissa. Tiikillä tehdyt tuotteet ovat yleensä vahvoja, kestäviä ja kauniita. Ne ovat miellyttävän lämpimät istujalle, mutta melko painavia siirreltäviksi. Tiikki säilyttää kauniin pinnan pitkään, mutta ajoittain, ehkäpä kerran kesässä tiikkituotteita kannattaa kaunistaa öljyten.
Pihakalusteiden kestosuosikki on muovi, vaikka muovilla on huono maine. Sen jälkeen kun pääsimme eroon niistä pinoon koottavista valkoisista muovituoleista, polyrottinkiset ulkokalusteet toivat muovin uuteen nousuun. Ne ovat miellyttävät silmälle ja mukavia istua. Hiukan romanttiset ja pehmeyden ja kotoisuuden puolesta puhujia. Polyrottinki on kestävä ja kosteutta hylkivä materiaali, joka kestää hyvin sekä kuumuutta että kylmyyttä. Se on myös kevyt ja helppohoitoinen, ja se on hyvin kulutuskestävä. Materiaali soveltuu hyvin käytettäväksi ulko- ja pihakalusteissa, koska se kestää erinomaisesti sääolosuhteita, kuten sateita, lämmönvaihteluita sekä UV-säteilyä.
Metallituotteista alumiini on kaunista ja kevyttä ja sopii erityisesti niille, jotka haluavat modernia, helppohoitoisuutta ja siirreltävyyttä. Alumiini on erittäin kestävä materiaali, joka on hyvä ratkaisu pihakalusteihin. Se on erittäin korroosionkestävä, kestävä ja helppohoitoinen. Alumiini on myös hyvin kevyt materiaali, mikä tekee siitä erinomaisen vaihtoehdon pihakalusteisiin. Se ei haalistu tai värjäänny taikka ruostu kuten muut materiaalit.
Keveys oli meille erittäin tärkeää, sillä terassi elää tilaisuuksien mukaan ja näin kalusteiden siirtelyn helppous oli ehdottomasti plussaa. Lisäksi alumiinin helppohoitoisuus, kestävyys ja moderni ulkonäkö teki lopulta valinnan helpoksi: valitsimme JYSKIn sohvaryhmä VONGE, 5-istuttavana!
4. HELPPOHOITOISUUS
Helppohoitoisuudessa pitää pohtia pihakaluteen, mutta myös tyynyjen materiaalia. Valitsemassamme sohvaryhmässä, alumiinisessä VONGE 5-istuttava, oli kahdenlaisia tyynyjä. Tyynyistä valitsimme hiukan tyyriimmät, mutta paremmin vettä hylkivät. Tyynyissä on myös pinta, joka pitää likaa loitolla ja vetoketju, jos vahinko sattuu ja joutuu pesuhommiin. Sohva ja istuimien runko ovat alumiinista, joten nekin huoltovapaatsi. Puhdistus tehdään vain vedellä ja miedolla saippualla.
Onneksi myös polyrottinki saa erittäin korkeat pisteet helppohoitoisuudessa ja tiikki samoin, vaikka itse muistelen mulkoilleeni tiikkisiä kalusteitani tovin, kun millään en saanut aikaiseksi niitä öljytä ja syytä olisi ollut.
Koko kesäkauden pihakalusteemme viihtyvät terassilla säässä kuin säässä, mutta talvella pihakalusteita tulee säilyttää säältä suojassa.
5. HINTA
Pihakalusteihanuuksia löytyy melkoisella hintahaitarilla. Mieti, mikä on sinun budjettisi ja laita pikkuisen lisää – olethan tekemässä pitkäaikaista hankintaa! ’Lisään’ kannustus tulee siitä, että usein olen hankkinut jotain sillä hetkellä kovasti kirpaissutta, mutta jo myöhemmin ollut erittäin tyytyväinen siihen, että ostin mieluummin mieluista, kuin jotain mihin tuntui olevan siinä hetkessä järkeä. Siis velkaantua ei saa, mutta pikkuisen hetken ostos saa kipuilla kukkarossa, jos sillä saa sitä mitä todella haluaa, eikä hetken pihtailumentaliteetilla mene hankkimaan sellaista, mikä ei ihan ole niin itseään ihastuttavaa. Voisiko olla jotain sellaista, mistä hetkeksi voit tinkiä, jos pitkäaikainen hankinta vaati pienen lisäbudjetin? Se, että halvalla saa jotain puolikivaa ja tyydyttävää, saattaa tulevaisuudessa harmittaa, suurestikin.
6. PIHAKALUSTEIDEN KOKOAMINEN
Pihakalusteiden kokoaminen onkin sitten puuha, jossa toiset nauttivat ja toisille nousee hikikarpalot otsalohkolle pelkästä ajatuksestakin. Vaikka pihakalusteet tulevat nykyään osina, ei niiden kokoaminen ei vaadi erityistä osaamista tai työkaluja. Jyskin jokaisessa pakkauksessa tulevat mukana selkeät kokoamisohjeet ja kaikki tarvittavat mutterit sekä työkalut, joten kun vain kärsivällisyys riittää ja ajoittain saa apukäsiä helpottamaan kokoamista, homma kyllä hoituu.
Jo myymälässä ostopäätöstä tehdessä kannattaa kurkistaa, miten tuote on kasattu, jotta pääsee paremmin hahmottamaan jo kootusta pihakalusteesta, millä tavalla kotiterassille kannettu kaluste todennäköisimmin kootaan. Kun on tulevasta urakasta hyvä mielikuva, kädessä selkeät ohjeet ja oma asenne kohdillaan, voi aloittaa hyvillä mielin. Ennen aloitusta on myös hyvä lukea ohjeet kertaalleen huolellisesti läpi ja varmistaa, että kaikki osat ovat tallessa.
”Uurastuksen jälkeen, kiitos seisoo”, minä lupaan!
7. JA VIELÄ YHTEENVETO
Pihakalusteet ovat iso investointi, joten niiden hankinnassa kannattaa käyttää harkintaa ja todella punnita, mikä palvelee sinua ja millaisen kesäkeitaan haluat: tyyli, materiaali, helppohoitoisuus ja väri. Aidan yli ei kannata kurkkia. Näissä hankinnoissa on hyvä kuunnella omia mieltymyksiä, olla rohkea ja tehdä itselle mieluisia päätöksiä, sillä vaikka vieraat piipahtavat pihallasi silloin tällöin, sinun siellä pitää eniten viihtyä!
Pihakaluste hankitojen pitää olla kiva kombinaatio käytännöllisyyttä, iloa silmälle ja sopivaa juuri sinun kukkarollesi. Löytyisikö Jyskistä mieluista, kurkkaa täältä!
Kalusteet kannattaa tosiaan ostaa harkiten, niitä kun ei ihan heti uusita 🤗 ja ovathan ne pihalla aina katseiden kohteena.
Totta tosiaan, Ansku. Iso hankinta ja tosiaankin pitää kuunnella omia mieltymyksiä ja tarpeita sekä tutustua tarjontaan. Heräteostelu ei tässä lajissa tuota tulosta. Meillä vain venyi liiaksi, kun ei osattu päättää. Vitkuttelukin on turhaa, jottei kesä toisensa jälkeen kulu pohdintaan ;), vaan pääsee jo nauttimaankin ulkotilasta kaikilla aisteilla.
Tosi tyylikkäät valinnat teitte! Jysk on meidänkin perheen suunta aina jos jotakin kotiin tarvitaan 🫢 nämä oli tosi kivat vinkit! Meillä on nyt ekaa kertaa oma terassi ja saatiin anopilta polyrottinkiset kalusteet, mutta tuommoinen nostettava pöytä alkoi heti kiinnostaa! nyt ensimmäiselle omakotitalo kesälle satsattiin ruohonleikkuriin 😄
Kiitos, Petra. Minulle JYSK on myös ollut jo pidempään paikka, jossa pyörähtää, kun jotain kotoa puuttuu. Kaikki alkoi varmastikin, kun löysin JYSK-klassikot: ruokapöydän KLARUP-tuolit. Ensiksi hankimme niitä Lopen asunnon ruokatilaan ja nyt tämän vuoden puolella meni vanhat vaihtoon Vantaan kodistakin. Ja samoilla tuoleilla mentiin, kun olivat niin mieluisia.
Ihanaa, että tämän kesän saatte jo viettää omallakin terassilla. Mikä nautinto. Se nostettava pöytä oli ihan huippu. Mekanismi oli helppo ja se, että kahvittelu ja ulkoruokailukin onnistuisi samassa tilassa, oli nasta idea. Ja iloa ruohonleikkaukseen – sekin on homma, joka joitain harmittaa, mutta minusta on melko meditatiivista ja siinä näkee heti työnsä jäljen.
Kiitos viestistäsi, Petra <3 ja kaunista kesää sinulle sekä onnea uuteen kotiin, jossa terassi - HUIPPUA!