Kirjat ja kulttuuri

Verner Thomén lumoissa

Kello kahdelta avautuivat kirjaston ovet. Olin intoa täynnä ajoissa paikalla ja hartaasti toivoin, että osaisin olla avuksi Verner Thomé -näyttelyn avajaisjärjestelyiden osalta. Ihana kirjaston johtaja Iiris Arhosalo otti ovella lämpimästi vastaan ja kertoi alkuun kirjaston toiminnasta sekä omasta polustaan kirjaston johtajaksi Lapinjärvelle.

Kirjaston ovella odotti jo avaamista kirjaston kanta-asiakas ja innokas lukija. Marinka edellä ja minä heti Iiriksen perässä, astuimma kirjojen ihmemaahan.

Pian saapui Anna, tuohikori täynnä vitriinin täytettä, Verner Thomélle kuuluneita esineitä. Anna oli ensikohtaamisessamme varautuneempi. Ennakkokäsitys bloggareista ei ollut kovin mairitteleva, joten Vantaalainen City-bloggari tuntui ensiksi tulevan vain näyttelyjärjestelyjen tielle. Mutta eihän sydämellinen Anna pystynyt kauaa olemaan etäinen. Liekö myös aito innostukseni näyttelyä ja teoksia kohtaan, pian hän jo kertoi isoisänsä enostaan mielenkiintoisia tarinoita ja sukellutti minut tauluihin pintaa syvemmälle. Päivän päätteeksi ´halihyvästejä’ piti tehdä useamminkin. Niin oli yhteinen päivä ollut tunteikas ja huomisen innostunut odotus molemmille suuri.

Alkua pidemmälle työssämme emme päässeet, kun näyttelytilaan porhalsi yllättäen paikalle Greta, todennäköisesti ystävysten telepaattisen yhteyden kutsumana. Jälleennäkeminen oli naurun täyttämä ja taidekurssilta juuri Lapinjärvelle palannut Greta lupasi jäädä auttamaan näyttelyjärjestelyissä. Nyt kun kasassa oli tällainen rautainen neljän tiimi – Anna, Greta, Iiris ja minä – ei näyttelyn pystyttämisen onnistumiselle ollut enää minkäänlaisia esteitä.

Ystävykset Anna, Greta ja Iiris.

Jotta tila olisi Thomé-näyttelylle arvoisansa, Solin siivoojat pyyhkivät kirjahyllyt pölyistä ja luuttusivat lattian. Minäkin tartuin rättiin ja jynssäsin lasivitriinistä sormenjäljet pois. Se olikin kunniatehtävä, sillä vitriinistä löytyy yksi näyttelyn upeimmista tauluista: Mona Lisan veroinen Lilla Maja.

Nuppineuloja ja nastoja sekä sinitarraa ja teippiä. Vähän saksia, tulostinta ja valkoista A4:sta. Vasara ja nauloja, niillä sujui Verner Thomé -näyttelyn taustatyö.

Toisen taulun piilosta löytynyt Hevonen -maalaus ei valitettavasti ehtinyt kehystämöstä näyttelyyn. Upea on kuitenkin myös taulusta otettu vedos, joka kiinnittyi näyttelyn ainoalle valkoiselle seinälle.

Oli ilo olla ennenkin näyttelyitä pystyttäneen Gretan osaavassa opissa sekä Annan ja Iiriksen valoisassa seurassa. Meistä tuli nopeasti voittamaton tiimi. Yksi piti kiinni taulusta, toinen kehotti nostamaan teosta hiukan tai siirtämään sentin vasemmalle, Greta napautti naulan hirteen ja sitten soviteltiin taideteos suoraksi. Kaikki tekivät vähän kaikkea ja yhteistuumin. Siitä tuli sellainen työn flow ja tekemisen nautinto, etten muistanut syödä lounasta. Ei tullut nälkä eikä hätä, ehtihän sitä sitten illalla hoitaa nuo maalliset asiat kuntoon. Nyt oltiin historian havinan hurmoksessa.

Verner Thomé oli impressionistinen valomaalari, jonka maalausten aiheena ennen veljien menetystä olivat muun muassa rantanäkymät ja lapset. Iiris esittelee kuvassa Thomén vuonna 1910 maalaamaa Pojat rannalla / Pojkar på stranden pointillismi teosta.
Näyttelyyn toimitettiin myös entisöity, Verner Thomélle vuonna 1908 lapinjärveläisen käsityöläisen valmistama ryijy, joka toimi taustaryijynä muotokuville .

Olin todella otettu. Kuinka etuoikeutettu olinkaan saadessani ripustaa tauluja ja kirjoittaa taulukylttejä näin hienossa seurassa ja upean näyttelyn parissa. Kuulla kertomuksia Verne Thomésta ja menneistä ajoista sekä Suomen historiasta.

Kiitollisuuden kyynelkin kirposi kerran silmäkulmaan. Pyyhkäisin sen nopeasti pois ja jatkoin tomerasti puuhailua.

Anna ottamansa valokuvan edessä. Kuvan kuvassa Olavi-poika eläytyy Verneriksi. Molemmat, niin kuvan kuvaaja Anna kuin Verner-malli Olavi, istuvat samalla tuolilla, Anna kirjaston näyttelytuvassa, Olavi Villa Thomén edessä.

Kirjastonjohtaja Iiris sai Annalta paljon kiitosta siitä, että pitää Lapinjärven kunnan kulttuuritarjontaa eläväisenä. Oikeutetusti. Loppuvuodeksikin ihan joka kuukaudelle on luvassa mielenkiintoinen näyttely. Nyt siis heinäkuussa Verner Thomé!

Mona Lisan veroinen Lilla Maja on minun suosikki teokseni. Kuulemma myös Ateneumin mieleen.
Vielä tässä vaiheessa seinät on teoksista tyhjillään. Tulehan katsomaan mitä saimme aikaiseksi. Pöydällä Vernerin muotokuva, ranskalaisen taiteilijaystävän vuonna 1905 maalaama La grief.

Tervetuloa Verner Thomén näyttelyyn! Näyttely on avoinna kesällä kirjaston aukioloaikoina:

MA, TO, PE  14.00 – 19.00
TI 10.00 – 16.00
Keskiviikkona kirjasto on suljettu

Verner Thoméen voi jo etukäteen tutustua Anna Nilssonin Loviisan Sanomille vuonna 2006 antaman haastattelun kautta. Erinomainen kirjoitus, joka antaa hyvän pohjan näyttelyynkin tutustumiseen.

Ja syksyllä näyttelyt jatkuvat seuraavasti:

Elokuu: Leena Sjöbladin tontut arkisissa askareissaan
Syyskuu: Loviisan seudun taideyhdistyksen kiertävä näyttely
Lokakuu: Reformaation 500-vuotisjuhlanäyttely
Marraskuu: Luru Hirvan  ja Masa Karhulan yhteisnäyttely, sekatekniikoita
Joulukuu: Greta Westerholmin retrospektiivinen näyttely

Otahan asiaksesi vierailla ihan jokaisessa. Suosittelen!

 

12 thoughts on “Verner Thomén lumoissa

 1. Каждому известно что одежда всегда подчеркивала индивидуальность человека. Каждый человек уникален. Подчеркнуть собственную индивидуальность можно купив майку с готовым принтом (рисунком) или сделать собственный дизайн в онлайн магазине http://odejda.shopicheck.net/

 2. 手挽手车前挡号牌http://www.gxemmeLLe.com
  中国教育在线http://www.pmgjh.com/
  重阳节http://www.urascaL.com
  找字网http://www.md-fw.com/
  陆金所http://www.aosights.com
  第一公文网http://www.lvm8f.com/
  吴尊爱妻罕见露面http://www.gxemmeLLe.com
  全国企业信用信息公示系统http://www.sxusa.net
  阿尔法狗再进化http://www.dqxjj.com
  农妇遭马蜂蜇垂危http://www.Lkpj368.com
  百度指数http://www.dcrjj.com
  笑话集http://www.paojiutang.net/
  库里扔牙套罚5万http://www.aosights.com
  欧冠http://bbs.fpcjj.com
  得意生活http://www.sz2r.com/
  大叔抱娃重读本科http://www.fntjj.com
  一带一路http://www.dfnjj.com
  常万全出席防长会http://www.Lkpj368.com
  得意生活http://www.sz2r.com/
  9个月夹3000娃娃http://www.infonnet.com
  学佛网http://www.hg2017h.cn/
  足协杯http://bbs.fznjj.com
  外籍男推女工被抓http://www.sxusa.net
  海沃德严重受伤http://www.mxwnxs.com
  手挽手车前挡号牌http://www.urascaL.com

 3. Аренда квартиры на час в Балашихе ради романтических встреч доступна для всех жителей и гостей города.
  В вашем распоряжении комфортабельные однокомнатные квартиры со всеми удобствами, бытовой техникой, посудой и свежим бельем.
  квартира в балашихе на сутки от собственника

 4. Hello friends!
  I am an official representative of private company which deals with all kinds of written work (essay, coursework, dissertation, presentation, report, etc) in short time.
  We are ready to offer a free accomplishment of written work hoping for further cooperation and honest feedback about our service.
  This offer has limited quantities!!!
  Details on our website:
  https://essay-writing.work/?p=58

 5. Обратите внимание!!!
  Реально полезная штука.
  С помощью этого средства можно восстанавливать любые кожаные изделия.
  Всегда пригодится в хозяйстве.
  уход за кожей

 6. Я слышал, что если купить хорошую нанопленку на гос номер и заклеить гос номер – то те камеры, которые фиксируют номер в инфракрасном спектре больше не страшны. В Москве много ”Стрелок”. И те, кто их обслуживают не особо заморачиваются и ставят инфракрасный режим фиксации номера и днём и ночью. Очень интересная вещь. Я немного погуглил,нашел что то подходящее на http://shop-m2.ru/nano.
  Что вы думаете по этому поводу?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *