Matkailu

Tervetuloa Kolin kansallispuistoon: Opas ensikertalaisille – Top 6 vinkkiä seikkailuun!

Hip huraa! Majoitus varattu ja miniloma yhdessä Suomen suosituimmassa matkailukohteessa on edessä. Monia aktiviteettejä ja nähtävyyksiä ympäri vuoden tarjoava huikea Pohjois-Karjalan Koli kutsuu!

Mutta mitä tehdä Kolilla, kun aikaa on rajallisesti, ja haluat ehdottomasti nähdä ja kokea ainakin ne kuuluisimmat, eniten puhutuimmat Kolin ihmeet ja erikoisuudet! Tässä Kristallin kirkkaasti -suositukset, joita tehdä ja nähdä Kolin kansallispuistossa, etenkin ensimmäisellä kerralla.

MINNE MENNÄ ja MITÄ TEHDÄ KOLILLA:

Pääsin huiputtamaan Ukko-Kolin yhdessä entisen ampumahiitotähden Kaisa Mäkäräisen kanssa. Nyt Kaisa muun muassa toimii Kolin matkailun edistäjänä.

1. HUIPPUJEN KIERROS

Ensimmäinen on helppo: UKKO-KOLI! Kolilla on niin paljon muutakin kuin Ukko-Koli, mutta kyllä se on ensimmäisen kerran se pakko nähdä -kohde. Nämä maisemat on koettava ihan itse, kuvat antavat vain osviittaa maiseman upeudesta, mutta vasta oma istuskelu kalliolla, raikkaan ja puhtaan ilman hengittäminen rauhassa ja syvälle katseen siintäessä taivaan rantaa, Pielisen sineä ja sen loppumattomien saarien jonoa, tietää ja tuntee kokeneensa Kolin.

Koska Ukko-Koli on niin suosittu ja kuuluisa, sen kalliolla harvoin pääsee istumaan yksin. Niinpä suosittelen lämpimästi Huippujen kierrosta (1,4 km): Ukko-Kolia, Paha-Kolia ja Akka-Kolia. Kiireisimpäänkin aikaan näiden huippujen katveesta löydät varmasti kallion kulman, jolla istua hetken rauhassa, omien ajatusten kanssa, ihaillen alhaalla avautuvaa kansallismaisemaa.

Kolin erityisyys on se, että Kolin huippu on helposti saavutettavissa. Ja se, että Ukko-Kolin huiputuksen jälkeen Akka-Koli ja Paha-Koli on huiputettavissa kepeästi samalla kertaa. Täällä voi halutessaan unohtaa urheilusuoritukset ja todellakin nauttia huumaavan kauniista kansallismaisemasta.

Kylältä Kolille on alle 4 kilometriä eli autolla 6 minuutin hurautus, mutta jos vain aikaa piisaa, lämpimästi suosittelen patikoimaan paikalle. Nousu ja metsätaivallus on kuin valmistautumista taivaallisiin maisemiin. Jos saavut vaaralle autolla, parkkipaikalta pääsee vaivatta maisemahissin kyytiin ja suoraan Break Sokos Hotel Kolin pihaan, josta Ukko-Kolin tunnetulle kalliolle on vajaan 400 metrin matka, ehkä vähemmänkin. Portaita tälle matkalle on riittävästi, mutta omalla tahdilla niistä selviää huonokuntoisempikin.

Ja vinkkinä: mikäli porrasnousut eivät ole mieluisia, kierrä kolmen huipun kierros vastoin valtaväkeä eli aloita vaaraseikkailusi Akka-Kolilta, taivalla sieltä Paha-Kolille ja viimeisenä avaudu Ukko-Kolin upeisiin maisemiin. Näin portaat hotellille ja parkkipaikalle ovat mukavasti laskusuuntaan ja nousu tapahtuu hiukan kepeämmin polkua pitkin.

Kaisa Mäkäräinen näyttää kuinka mukavasti Kolin tunnetuimmat huiput on huiputettavissa: Ukko-Koli, Akka-Koli ja Paha-Koli ovat vieri vieressä, eikä matkaa huipulta toiselle ole kuin muutamia satoja metrejä.

2. UHRIHALKEAMA

Kolin pohjoisrinteessä, huipun tuntumassa olevan Break Sokos Hotel Kolin kupeesta löytyy Uhrihalkeama, vaaleassa kallionkielekkeessä oleva 15 metriä syvä rako, jolla on tarinansa, useampikin. Tämä luontonähtävyys on kurkattava, piipahdus ei vie kauaa aikaa, mutta sen historian havina kutkuttaa kivasti mielikuvitusta. Uhrihalkeama on helposti saavutettavissa ja lähellä hotellia, on kuin hotellin takapihalla.

Uhrihalkeamalla voi kuvitella entisaikojen uhrimenojen tunnelman, tuntea muinaisten henkien vierailun ja näkymättömän haltian tuulahduksen. Jos on tarkkana, saattaa nähdä vilahduksen vuorenpeikostakin. Annikin tarinan mukaan, täällä on polvistuttu uhraamaan rikkauksia halkeaman maanhengelle saadakseen onnensa takaisin.

Uhrihalkeamaan pudotettu raha kilahtelee kauniisti matkalla pohjalle syvälle vuoreen ja tuo uhrilahjan antajalle onnea ja suosiota. Raosta onkin löydetty löydetty kulta- ja hopeakolikoita, mutta löydösten ajoitus osuu juuri Kolin matkailun alkuun 1800-luvun loppupuolelle, joten historiallista totuutta ei tähän ole saatu – tarinat arvellaan ennemminkin turistien iloksi ja ihmetykseksi keksityiltä.

Lisäksi kalliossa on nähtävissä edelleen noin sata vuotta vanhoja kalliopiirroksia ja nimikirjoituksia. Mutta muistathan, että kohde on muinaismuistolain suojaama, eikä puumerkin kaivertaminen ole enää sallittua.

Uhrihalkeama ja satavuotiset kaiverrukset. Voi kumpa olisi ollut kolikko taskussa…

3. RÄSÄVAARAN NÄKÖTORNI

Räsävaaran näkötorni ei kalpene Ukko-Kolin näköaloille, melkeinpä päinvastoin. Puunlatvojen yläpuolelle yltävä näkötorni tarjoaa 360 astetta upeita kansallismaisemia: metsää, peltoja, Pielistä ja Ukko-Kolin. Lisäksi tornin kupeessa on paikka, jossa Eero Järnefelt maalasi vuonna 1895 Ateneumin kokoelmiin kuuluvan teoksen Metsälampi.

Räsävaaran näkötorni sijaitsee reippaan neljän kilometrin päässä uudelta Break Sokos Hotel Koli Kylältä ja näin ollen tarjoaa kutkuttelevan mahdollisuuden pyöräretkelle. Kylä-hotellin alakerrasta löytyvä Polar Adventures tarjoaa valmiita retkiä Räsävaaralle (muuallekin), mutta myös pelit ja vehkeet efat-pyöristä suppilautoihin omatoimiretkeilijöille.

Vink vink: Jos teet Räsävaaran näkötornin lenkin oikein päin, pääset viilettämään tukka hulmuten melkoisen alamäen ja kokemaan vauhdin hurmaa (taisi olla vastapäivään).

Räsävaaran näkötorni jää monelta Koli-kävijältä harmillisesti huomaamatta!
Eero Järnefeltin teos Metsälampi on syntynyt tässä.

4. JÄRVIRISTEILY

Suomen neljänneksi suurin järvi, upea Pielinen on koettava myös vedenpinnan korkeudelta Ukko-Kolin maisemien jälkeen. Risteilyalus M/S Marival II tarjoaa tunnelmallisen järvimatkan ja mahdollisuuden piipahtaa vastarannalla Vuonislahdessa ja sen kauniissa ulkoilumaastoissa ja maisemissa – kesällä vaikkapa kesäteatterissa.

Päämäärä ei kuitenkaan monelle ole se tämän reissun juju, vaan ihana kaksituntinen vesillä. M/S Marival II:n risteilyt ovat mitä mainioin tapa tutustua kauniisiin kansallismaisemiin toisesta vinkkelistä ja kokea Kolin jylhyys, Vuonislahden idylliset rannat sekä osan 1400 Pielisen saaresta. Maisemista ja järvitunnelmasta pääsee nauttimaan tilavalta aurinkokannelta tai sisätiloista, jos vilu yllättäisi. Lisäksi 88 -paikkaiselta alukselta löytyy baari ja ravintola, joten suutakaan ei halutessa kuivaa, eikä nälkää täydy pidätellä.

Vuonislahden satamassa piipahtavalla alukselle voi varata liput ennakkoon tai ostaa suoraan alukselta. Pienestä lisämaksusta voit ottaa myös pyörän mukaan ja viettää vastarannalla liikunnallisen päivän ehtien nähdä enemmän kuin jalkamiehenä.

5. KYLPYLÄ KOLI RELAX SPA

Nyt päästään minun lemppariin: SPA-vierailuun. Vaikka niin nautin ulkoilusta ja kaiken kokemisesta, tekemisestä ja näkemisestä, on kylpylöillä sydämessäni ihan spesiaali paikka. Vesi elementtinä on jo pelkkänä ajatuksena niin rentouttava ja laadukkuuttaan hohkava Kylpylä Koli Relax Spa erityisen houkutteleva. Kylpylävierailut tuo elämään pientä luksusta ja tärkeää rentoutumista.  

Kylpylän Koli Relax SPA:sta löytyy kahdeksan erilaista allasta ja kolme saunaa, joissa pääsee kokemaan veden ja lämmön monin eri tavoin. Niiden lisäksi voi rentoutua elämyssuihkuissa ja levätä Relax-huoneen hellivissä lämpöpedeissä.

Kylpylän erikoisuus on tietenkin ulkoaltailta avautuva kansallismaisema, mutta myös Lumenen kanssa yhteistyössä suunniteltu Saunapolku. Kaski Barista saa matkaan kylpykiulun, jossa on kotimaisen Lumenen laadukkaita ihonhoitotuotteilla. Polkua kulkemalla kokee kokonaisvaltaisen saunaelämyksen. Saunapolulla on viisi vaihetta, joihin jokaiseen on yhteensopiva Lumene-tuote. Kuori, puhdista ja kosteuta kehosi nauttien saunan lämmöstä. Opastetaulut ohjeistavat kylpylässä niiden käyttöön.

Kaikki kylpykiulun tuotteet sopivat sekä naisille että miehille, mutta puolison kanssa kylpiessä, voit vaihtaa toisen kylpykiulun juomakiuluksi, jolloin Saunapolun lisäksi teillä on altaalla skoolattavana S-ryhmän asiakasomistajaviini tai Kontiomehun Karpalo- ja Lehtikuohua. Täydellistä, eikö vain?!

Itse vierailin kylpylässä iltamyöhällä ja nautin käynnistä kovasti, mutta ehdottomasti paras aika on ennen pimeää, jotta pääset nauttimaan myös maisemista. Esimerkiksi auringon laskiessa skumppalasillinen ulkoaltaassa sen tärkeimmän kanssa kuulostaa melkeinpä liian romanttiselta 😉.

Vaikka liukumäet ja muut vesivauhtivillitykset täältä puuttuvatkin, lapsetkin voivat kylpylässä vierailla. Ilta-aikaan kylpylä kuitenkin keskittyy aikuisten rentoutumiseen ja hyvinvointiin, joten kello 16 jälkeen ikäraja on 18 vuotta.

Kylpylä on supersuosittu! Koska kylpyläkäyntiä ei voi varata etukäteen, vaan sisään pääsee saapumisjärjestyksessä, suosittelen lämpimästi tiedustelemaan vastaanotosta etukäteen, mikä aika on heidän mielestään Koli-vierailusi aikaan se rauhallisin. Mutta sekin, että joutuisit hetken odottamaan sisäänpääsyä, on kokemuksen arvoista. Odottava voi kodikkaan viihtyisässä kirjastobaari Hiekkapakassa (Kaski Bar) virittäytyä rauhalliseen kylpylämielentilaan ja nauttia vaikkapa lasillisella skumppaa pian alkavan kylpylävierailun kunniaksi.

JA VIELÄ LISÄÄ

Listaan pitäisi lisätä ehdottomasti vielä Pirun kirkko ja Kolin luontokeskus Ukko sekä monta monta muuta kohdetta, mutta mennään nyt yllä olevilla! Tiedä kuitenkin, että nähtävää on ja Kolin luontoaktiviteettimahdollisuudet ovat monimuotoiset; on patikointia, uintia, ratsastusta, luontopolkuja, sienestystä, marjastusta, lintujen tarkkailua ja talvella laskettelua, hiihtoa, lumikenkäilyä.

Kolia voi kokea niin ulkoilun ja retkeilyn kautta, mutta myös historian ja taiteen. Lue lisää taiteilijoiden sielunmaisemoista, muinaisesta vuorijonosta tai kaskenpolton perinteestä täältä.

Tanja Holmberg (viestintätoimisto Pieni Ideapuoti), Tiina Kanninen (Kolin Matkailu Oy) ja Pasi Ripatti (Break Sokos Hotel Koli Kylä) – sydämellinen kiitos vieraanvaraisuudestanne!

P.S. Olin huikeasti suunnitetulla ja toteutetulla pressimatkalla yhdessä Pienen Ideapuodin kutsumana. Yhdessä koimme Kolin isäntien ja emäntiemme avulla Kolia parin päivän aikana valloittavan monipuolisesti kaikilla aisteilla. Siitä huolimatta, vaikka kameran kuvarulla on otoksia pullollaan ja mieli elämyksistä ihanasti ähkynä, huomasin, että Kolilla on niin paljon tarjottavaa, että vain ihanan ja innostavan pintaraapaisun ehdimme Kolista kokea. Päällimmäisenä siis ajatus: KOLILLE ON TULTAVA UUDELLEENKIN!

Ukko-Kolin kalliolla, Pielinen siintää saarineen ja näkymä on henkeä salpaavan kaunis.

2 thoughts on “Tervetuloa Kolin kansallispuistoon: Opas ensikertalaisille – Top 6 vinkkiä seikkailuun!

  1. Koli on todella mukava paikka, jossa nähtävää tosiaan riittää. Patikointi on meillä siellä eniten tutuinta, sillä ainakin joku patikointireitti kuljetaan aina Kolilla käydessämme. Järviristeily Kolilla on meiltä kokematta, mutta se kuulostaa todella mukavalta. Kylpylä Kolilla ei aivan omaan makuun ole, mutta ymmärrän toisaalta, että moni pitää siitä.

  2. Kiva postaus:) varmasti hyödyllinen ensi- tai vaikkapa toiskertalaisellekin. Allekirjoittaneelle valtaosa paikoista/aktiviteeteista oli tuttuja, paitsi risteilyistä en tiennyt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *