Kazakstan, Ulkomaat

Tavoitteena ydinaseeton maailma – IAEA avasi uraanipankin Kazakstaniin

Maailma on saanut ensimmäisen kansainvälisenä yhteistyönä toteutetun matalarikasteisen uraanin varastointiyksikön. Kazakstaniin avattu LEUB (Low Enriched Uranium Bank) on tärkeä välietappi matkalla kohti ydinaseetonta maailmaa. Kun matalarikasteista, ydinenergian tuottamiseen sopivaa uraania on saatavilla keskitetysti, omille tuotantolaitoksille on vähemmän tarvetta. Mitä vähemmän omia laitoksia, sitä vähemmän mahdollisuuksia tuottaa ydinaseissa vaadittavaa väkevästi rikastettua uraania.

Merkittävä 29.8.

Kazakstan on presidentti Nursultan Nazarbayevin johdolla ponnistellut uupumattomasti ydinaseettoman maailman rakentamiseksi jo lähes 30 vuotta. Työ alkoi Nazarbayevin sulkiessa surullisenkuuluisan Semipalatinskin ydinkoealueen 29.8.1991. Myös kansainvälinen ydinkokeiden vastainen päivä 29.8. on saanut alkunsa hänen aloitteestaan. Tänä vuonna presidentti Nazarbayev ja IAEA:n (International Atomic Energy Agency:n, Kansainvälisen atomienergiajärjestön) johtaja Yukiya Amanon avasivat The Low Enriched Uranium (LEU) Bank:in. Virallisia avajaisia vietettiin 29.8.2017 Kazakstanin pääkaupungissa Astanassa.

Uraanipankin LEUB:in avajaisissa Astanassa, Kazakstanissa.
Haastattelussa Yhdysvaltain entinen energiaministeri Ernest Moniz.

Ei uusille ydinasevaltioille

Ydinaseettoman maailman rakentamisen kulmakiviä on, ettei uusia ydinasevaltioita synny. LEU Bank perustettiin minimoimaan ydinasevalmistuksen laajenemisen uhkaa.

 

Parhaillaan yli 30 maata suunnittelee aktiivisesti ydinenergian käyttöönottoa tai sen lisäämistä omalla maaperällään vastatakseen lisääntyneen energiatarpeeseen. Lisäksi rakenteilla on 58 ydinreaktoria. Rakentajamaiden joukkoon kuuluu niin teollisuus- kuin kehitysmaita.

 

Ydinenergian käyttöönoton hankkeet ovat haastavia, koska mailla ei välttämättä ole tarvittavaa infrastruktuuria, kansallista osaamista eikä sellaista turvallisuuskulttuuria, jota ydinvoiman käyttö vaatii.

 

Huolta aiheuttaa myös se, että periaatteessa jokainen tuotantolaitos on teknisesti muunneltavissa tuottamaan rikastettua uraania, jota käytetään ydinaseisiin. Samalla jalostusprosessilla on mahdollista tuottaa ydinpommiin soveltuvaa yli 90 %:sti väkevöityä uraania. Toteutuessaan ydinenergian käyttöönoton suunnitelmat lisäävät myös ydinsodan uhkaa.

 

LEU Bank takaa uraanivarannot

Vaikka uraanimarkkinat ovat enemmän kuin riittävät täyttämään kasvavan energiatarpeen, jotkut maat tuntevat houkutusta tuottaa itse rikastettua uraania suojatakseen tulevaisuudessa varantonsa myös sodan tai poliittisen kriisin aiheuttamissa tilanteissa.

 

Maiden, jotka tekevät merkittäviä investointeja ydinvoimaohjelmiensa tueksi täytyy varmistaa, että heillä on luotettava uraanin lähde. IAEA:n tavoitteena on, että LEU Bankin takaamat uraanivarannot vähentävät halua lisätä tai aloittaa uraanirikastamoiden rakentamisen.

 

”Low Enriched Uranium Bank perustettiin varmistamaan tulevaisuuden ydinvoiman polttoainetarve”, sanoi IAEA:n johtaja Yukiya Amano avajaispuheessaan.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n pääsihteeri Yukiya Amano LEUB:in lehdistötilaisuudessa.
Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johto Astanassa 29.8.2017.

 

NTI:n perustaja Samuel Nunn ja Yhdysvaltojen entinen energiaministeri Ernest Moniz.

 

LEU Bank sijaitsee Ulban metallitehtaalla

IAEA:n omistama ja operoima LEU Bank -varastointiyksikkö sijaitsee Ulban metallitehtaalla Itä-Kazakstanin pääkaupungissa Ust-Kamenogorskissa. Laitos on käsitellyt ja varastoinut ydinvoimamateriaaleja yli 60 vuotta ilman vaaratilanteita.

 

LEUB toimii keskitetysti matalarikasteisen uraanin hankkijana ja varastointiyksikkönä. Pankissa varastoidaan 90 tonnia matalarikasteista uraania, joka riittää täyttämään väkiluvultaan suuren kaupungin energiatarpeen kolmeksi vuodeksi. Ydinreaktoreiden polttoaineena toimiva uraani hankitaan kaupallisilta markkinoilta ja varastoidaan Ulban uraanipankissa tulevaa käyttötarvetta varten.

 

LEUB:in perustamiskustannukset sekä käyttökulut on katettu ulkopuolisin lahjoituksin ja jäsenmaiden vapaaehtoisin tuin. Kerätyt 150 miljoonan dollarin varat takaavat toiminnan 20 vuodeksi. Uraanipankin suurimmat tukijat ovat Yhdysvallat, EU, Norja, Kuwait, Yhdistyneet Arabiemiirikunnat sekä ydinuhkien vastaiseen työhön keskittynyt yhdysvaltalainen Nuclear Threat Initiative (NTI).

IAEA:n uraanivarasto (LEUB) sijaitsee Ulban metallitehtaalla Itä-Kazakstanin pääkaupungissa Ust-Kamenogorskissa.

Uraanin louhinta, jalostus ja rikastaminen.

Isäntämaa Kazakstan

”Ensiksi, Kazakstan on estänyt toiminnallaan ydinaseiden leviämistä ja toiseksi, se on luonut ainutlaatuisen mekanismin ydinpolttoaineiden turvallisille toimituksille. Kazakstanista on tullut IAEA:n luotettu kumppani”, totesi maan presidentti Nazarbayev LEU Bankin avajaisissa.

 

Maailman suurimpana uraanin tuottajana Kazakstanin osuus koko maailman tuotannosta on yli 35 prosenttia. Maa ei itse hyödynnä ydinvoimaa, vaan tuottaa uraania vientiin, muun muassa Suomeen.

 

Kazakstanilla on moderni infrastruktuuri ja yli 60 vuoden kokemus ydinvoiman polttoaineen tuottamisesta ja sen käytöstä rauhanomaisiin tarkoituksiin. Kazakstanin kokemus ja väsymätön työ kohti ydinaseetonta maailmaa sekä LEU Bankin isäntämaana toimiminen sai pankin avajaisissa paljon kiitosta sen yhteistyökumppaneilta. Maa on presidentti Nursultan Nazarbayevin johdolla ollut merkittävä LEU Bankin tukija ja projektin edistäjä.

 

Venäjä ja Kiina tarjoavat läpikulkureitit

Jäsenmaiden lisäksi LEUB-projektin onnistumisessa merkittävässä roolissa ovat olleet Venäjä ja Kiina. Maat ovat allekirjoittaneet sopimuksen, joka takaa uraanin turvallisen kuljetuksen valtioidensa läpi Kazakstanista IAEA:n jäsenmaihin.

 

IAEA:n johtaja on kiitellyt Venäjää ja Kiinaa vankasta tuesta ja vahvasta kumppanuudesta IAEA:n kanssa.

 

”LEUB:lla on iso rooli ydinvoiman vaarojen vähentämisessä. Se toimii esimerkkinä kansainvälisen yhteistyön eduista aikana, jolloin maailmassa juostaan kilpaa yhteistyön ja katastrofin välillä”, totesi The Nuclear Threat Initiative -järjestön puheenjohtaja ja entinen USA:n senaattori Sam Nunnor LEU Bankin avajaisissa.

 

Pohjois-Korea muistuttaa ydinaseettoman maailman työn tärkeydestä 

Pohjois-Korean ydinkokeet muistuttavat pahaenteisesti ydinsodan vaarasta. Maa on jatkanut kiistellyn ohjus- ja ydinohjelmansa kehittämistä kansainvälisestä vastustuksesta huolimatta ja laukaissut kuudennen ydinpomminsa vajaa viikko sitten.

 

Ydinaseriisunnan tärkeydestä muistuttavat myös Hiroshiman ja Nagasakin pommitukset, jotka vaativat 130 000 kaupunkilaisen hengen. Amerikkalaiset ydinpommit kukistivat Japanin ja viljelivät pelkoa sekä kasvattivat valtioiden houkutusta varustautua pahimman varalle kartuttamalla ydinasearsenaaliaan.

 

Kazakstanilla on omakohtaistakin kokemusta ydinkokeiden järkyttävistä tuhoista niin asukkaisiin kuin luontoon. Neuvostoliitto teki Semipalatinskin ydinkoealueella 456 ydinräjäytystä vuosien 1949 ja 1991 välillä. Vielä vuosikymmenten jälkeenkin alueen asukkaat ovat kärsineet ydinlaskeutumista aiheuttaneista sairauksista ja vastasyntyneiden vaikeista kehityshäiriöistä.

 

Virallisia ydinasevaltioita ovat Yhdysvallat, Venäjä, Iso-Britannia, Ranska ja Kiina. Nyt joukkoon on lisättävä Pohjois-Korea. Ydinaseita tiedetään olevan myös Intialla, Pakistanilla ja Israelilla.

 

Ydinaseettoman maailman puolesta

Suomi pitää erittäin tärkeänä ydinturvallisuuden parantamista ja on johdonmukaisesti tukenut IAEA: n toimintaa tällä alalla. Maamme oli muun muassa ensimmäisten joukossa allekirjoittamassa ydinsulkusopimusta (NPT, Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons), joka kieltää ydinaseiden hankkimisen. Vuonna 1968 solmitusta sopimuksesta lähtien Suomi on ollut aktiivinen NPT:n kannattaja ja tukenut ydinvoiman rauhanomaisen käytön, ydinaseriisunnan ja ydinaseiden leviämisen estämisen eteen tehtävää työtä.

LEU Bank ei pysäytä Pohjois-Korean ydinkokeita, mutta organisaation toiminta varmistaa jatkumon työlle, jonka tavoitteena on ydinaseeton maailma. LEUB on merkittävä virstanpylväs ydinaseiden leviämisen estämiseksi ja takuu ydinenergian rauhanomaiselle ja turvalliselle käytölle.

LEU Bankin avajaiset pidettiin kansainvälisenä ydinkokeiden vastaisena päivänä 29.8.2017 upeassa, juuri avatussa Hilton Astanassa Kazakstanissa.

 

1 thought on “Tavoitteena ydinaseeton maailma – IAEA avasi uraanipankin Kazakstaniin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *