Arkea ja juhlaa

Laskiaistiistain herkullinen suppilovahvero-salami-hernekeitto

Laskiaiseen kuuluvat ulkoilu ja lumileikit. Perinteisin laskiaisen viettotapa on mäenlasku pulkka pyllyn alla ja nykyisin myös luistelu. Laskiaistiistaina syödän hernekeittoa ja herkutellaan hillo- tai mantelitäytteisellä pullalla, jonka välissä on runsaasti kermavaahtoa.

Laskiaistiistai on ollut myös kirkon oppien mukaan viimeinen päivä ennen paastoa, jolloin saa syödä lihaa. Siksipä tuntuukin oudolta, ettei laskiaistiistain ateria ole palvikinkulla terästettyä hernekeittoa lihaisampi. Vaikkakin keitto kyllä sopii ulkoilupäivän punaposkisille. Perinteitä kunnioittaen, mutta myös uutta kokeillen, meidän laskiaistiistain keitto meni metsään.

Kuopukseni teki possuleikkuulaudan puukäsityötunnilla. Se on ollut kovassa käytössä, mutta nyt se on ehdottomassa käyttökiellossa. Se seisoo keittiössä kunniapaikalla ja muistuttaa minua käsistään taitavasta Danielista <3.

Jos sipuli ja sinappi ei enää palvikinkkuisen hernekeiton kanssa riitä, mennään metsään ja laitetaan kattilaan palvikinkun sijaan salamisuikaleita ja syksyllä kerättyjä suppilovahveroita! Esimerkiksi tällaista twistiä voisi pistää laskiaistiistaiseen hernekeittoon:

SUPPILOVAHVERO-SALAMI-HERNEKEITTO
2 – 3 hengelle, valmistusaika noin 15 minuuttia

1 purkki Jalostajan perinteistä hernekeittoa
1 dl suppilovahveroita
1 dl Pirkka Salamisuikaleita
1/2 sipuli

Aina en muista laittaa herneitä likoamaan ja hernekeittopäivän toive yllättää, joten ihan ilman huonoa omatuntuoa, rohkeasti vain Jalostajan valmista hernekeittopurkkia avaamaan. Valmiskeitto taipuu jopa juhla-aterian alkuruuaksi pienellä tuunauksella. Helppo ja herkullinen, metsään vihvahtava, hernekeitto syntyy purkin ohjeiden mukaan ja heittäen sekaan silputtu sipuli, salamisuikaleet ja suppilovahverot.

Lapinjärven Ullakkopuodista sain ihanat kattilahatut.
Ei enää tarvitse totutella sormia kuumaan.Tarjoile metsään mennyt hernekeitto voimariinilla voideltujen Maalahden Limpun viipaleiden kanssa. Jos hernekeitto ei ole mäenlaskun jälkeinen ruoka, vaan ottaa paikkansa kauniisti katetussa pöydässä alkuruokana, kokeile korvaamaan valmiskeiton valmistamiseen ehdotettu vesi desillä valkoviinillä!

Suppilo-salami-hernekeitto ja Maalahden Limpun maalaisleipää. Mmmmmn!

Tiesitkö, että ”jos laskiaisena tuiskuaa, tuiskuaa joka päivä pääsiäiseen asti”? Saapi nähdä miten meille tänä vuonna käy.

Ehkäpä kuitenkin toivottelen tuiskutonta laskiaista, mutta liukkaita mäkiä ja pitkiä laskuja!

Jotain muutakin helppoa suosittelen: maailman parasta makaronilaatikkoa makaroneja keittämättä ja koskenlaskijalla tai niin helppoja, mutta upeita minivoileipäkakkuja. Ja nuotiolle retkievääksi partiobanaaneja.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *