Arkea ja juhlaa, Matkailu

Piparkakkunäyttely, PiparkakkuMania – Tallinna, Viro

Minne mennä Tallinnassa? Joulun aikaan Tallinnan top 3 -käyntikohteesiini ovat nousseet Tallinnan joulutori, Shishin joulukoristetaivas sekä jouluntuoksuinen piparkakkunäyttely PiparkoogiMaania.

Piparkakkujouluseimi

PiparkoogiMaania on joka vuotuinen piparkakkutaiteen näyttely Tallinnan keskustassa Design- ja arkkitehtuurigalleriassa.

Piparkakkutaiteilija saa käyttää 5 kiloa taikinaa ja taideteoksessa kaiken pitää olla valmistettu piparkakkutaikinasta. Tänä vuonna teemana on Viro 100 -juhlavuoden kunniaksi tietenkin Viro.

Vasta tämän teoksen edessä tajusin, että myös Tšekki viettää tänä vuonna 100-vuotisjuhlavuotta. Miten on mahdollista, että kesällä vierailessani Prahassa, en tätä huomannut!

Perinteisiä piparkakkutaloja näyttelystä ei löytynyt. Laululava tietenkin ja sitten tämä pikkukuinen vessa, jonka takaa kurkisti jotain minulle niin rakasta :).

Visuaalisen ilottelun, taiteilijoiden näppäryyden ja idearikkauden lisäksi näyttelyvierailija pääsee hajuaistinkin kautta nopeasti joulun tunnelmaan. Kotoinen ja jouluinen piparkakun tuoksu tulvahtaa pikku pakkasesta salin lämpöön astuvan tajuntaan. Tuoksu tuo lapsuusmuistot mieleen. Sen ajan, kun taikinaa eksyi masuun enemmän kuin piparkakuksi taiteiltuna leivinpaperille ja uuniin.

Mikä on sinun mieluisin piparkakkuteos kuvien perusteella? Tuttua on vaalisalaisuus, jolla pyritään siihen, että äänestäjä saa äänestää oman tahtonsa mukaisesti ilman ulkoista painostusta. Tästä demokratian edellyttämästä oikeudestani nyt kuitenkin luovun ja kerron, että menin ensivaikutelmalla. Valinnasta olisi tullut muuten liian vaikeaa. Näin ollen päädyin teokseen, johon silmäni ensimmäisien joukossa osuivat ja jota innolla ihastelin: piparkakkulinnunpesään! Teokseen, jossa lintu lentää kotiaan kohti ruokkimaan nälkäisiä poikasiaan.

Yllä olevan ikkunan takana on Tallinnan Design- ja arkkitehtuurigallerian (Disaini ja Arhitektuurigalerii) näyttelytila. Siellä esitellään muotoiluun ja arkkitehtuuriin liittyviä teoksia ympäri vuoden. Sesongin mukaisesti, nyt on siis käynnissä piparkakkunäyttely PiparkakkuMania, PiparkoogiMaania.

Näyttely on avoinna klo 11-18.00 loppiaiseen 6.1.2019 asti ja on mukava piipahduspaikka sellaisellekin, joka yleensä kaihtaa näyttelyitä! Piparkakkunäyttely on lämminhenkinen, helposti lähestyttävä, kotoinen ja turvallisen tuttu. Lisäksi piparkakkukokoelma on sopivan kokoinen ja näin suosii myös nopeaakin paikalla pyörähtämistä.

Eikä 2 euron ovimaksukaan karkota kävijöitä (eläkeläiset ja opiskelijat 1 euro), on ilo kantaa lantti kassaan, jotta järjestelyt sujuisivat ja ensi vuonnakin pääsisimme ihailemaan piparkakkutaidetta.

Näyttelyssä järjestetään myös piparkakkutyöpajoja lapsille ja ryhmille. Joten jos haluat laittaa kädet taikinaan ja luoda omaa piparkakkutaidetta, tutustu (ja samalla harjaannuta viron kielen taitoasi) Design- ja arkkitehtuurigallerian sivuihin, josta löytyy lukujärjestys lasten leivonta- ja taidetyöpajoille.

Mikäli aika ei anna periksi heittäytymiselle piparkakkutaiteiluun, voi näyttelystä ostaa valmiita koristepiparkakkuja omaksi iloksi, tulijaisiksi tai vaikkapa Vuosi 2019 -piparkakkukyltin viemisiksi Uuden Vuoden -juhlan emännälle ja isännälle.

Vaikka näyttely sijaitseekin erinomaisella paikalla, ei tänne Tallinnan vanhassakaupungissa hortoileva ohi kulkemalla eksy. Siispä osoite, Pärnu maantee 6, puhelimen navigaattoriin ja huomaat olevan kipsutellen perillä nopeammin ja helpommin kuin arvaatkaan. Tallinnan Design- ja arkkitehtuurigalleria sijaitsee Tallinnan sydämessä, vanhankaupungin kyljessä. Arvioni mukaan noin 300 metriä Orginal Sokos Hotel Virulta.

Mielenkiintoista, jouluista ja taianomaista piparkakkuhetkeä PiparkakkuManiassa!

***

Lue myös muista Tallinnan jouluisista kohteista, kuten joulukoristetaivas Shishistä, joka sijaitsee Tallinnan Noblessnerin alueella ja tarjoaa kävijälleen yltäkylläisen elämyksen joulukoristemaailmaan. Meneekö kävijällä kodin joulukoristus kokonaan uusiksi vai löytyykö Shishistä piristystä ja täydennystä jo olemassa olevaan, jää nähtäväksi.

Tallinnan Design- ja arkkitehtuurigalleriasta ja heidän tulevista näyttelyistä löydät lisätietoa heidän omilta sivuiltaan: http://www.disainigalerii.ee/et/. Vuoden 2019 näyttelyitä ei vielä ollut sivuilla postatessani tätä artikkelia, mutta päivittynevät sinne pian.

Lisätietoa itse PiparkoogiMaania-näyttelystä löytyy sivulta http://piparkoogimaania.ee/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *