Arkea ja juhlaa, Ruoka ja ravintolat

Osaatko keittää H-Y-V-Ä-Ä kahvia?

Sain ilokseni juttuvinkin kaupunginosa ja kulttuurilehti Kuohuun
äitienpäivä artikkelia varten. Kahvi-aiheesta itsekin kiinnostuneena sovin tapaamisen kahvin erikoiskauppa Cremaan tavoitteena oppia keittämään hyvää kahvia.

Hyvät vinkit sainkin! Satsaan jatkossa kahvilaatuun ja keittimiin ja jätän markettikahvin kiireisen arjen pirstejuomaksi. Vähintäänkin silloin kun on aikaa – slow morning, maittava illallinen tai spesiaalivieraita kylässä, keitän kahvin Bodumin klassisella Chambord-pressopannulla ja Creman erikoiskahveilla.

Tässä tanskalaisen keittiötarvikevalmistajan BODUMIN vinkit hyvän kahvin valmistamiseen Chambord-pressopannulla:

•  Jos mahdollista, jauha kahvipavut juuri ennen kahvin valmistusta.

•  Käytä karkeaksi jauhettua kahvia, tavallinen suodatinkahvi on liian hienojakoista käytettäväksi pressopannussa.

•  Käytä raikasta, vasta hanasta laskettua vettä.

•  Kahvin valmistuksessa veden ideaali lämpötila on noin 90-96 astetta. Odota siis puoli minuuttia sen jälkeen, kun vesi on kiehunut ennen kuin kaadat sen kahvijauheen päälle.

•  Sekoita ja odota neljä minuuttia.

•  Aseta pressopannun mäntä ja kansi paikalleen. Paina mäntä alas ja voilà! Sinulla on kupillinen täydellistä kahvia.

•  Nauti kahvi heti tai kaada se termosmukiin ja ota mukaasi.

Tiedätkö mitkä on kahvinkeiton suurin virhe? Likaiset kahvinkeittovälineet.

Creman toimitusjohtaja ja omistaja Samuli Seppävuori muistutti näin: ”Suurin virhe mitä kotitalouksissa tehdään on, että kahvia keitetään likaisilla välineillä. Kahvipannua ei ehkä pestä käyttöjen välissä. Useat esimerkiksi täyttävät vesisäiliön kahvipannulla, missä on paljon kahvirasvoja ja ne kun kiertävät laitteessa ne jäävät kiinni ja härsiintyvät. Se vaikuttaa kahvin makuun. 

Jos välineet vain ovat puhtaat ja laadukkaat, niillä saa hyvän lopputuloksen. On myös hyvä muistaa, että kahvi on tuoretavaraa, kahvi kannattaa juoda heti kun se on valmistettu tai sitten säilyttää termoksessa, sillä lämpölevyllä se ei ainakaan parane.”


Ranskanbulldoggimme Uuno seurasi silmä tarkkana kahvin valmistumista. Ja varamasti haaveili lattialle vahingossa putoavasta suklaakonvehdista.

Onko sinulla vinkkejä kahvinkeittoon tai kahvilaatuihin, vai kelpaako markettibuusti vallan hyvin? Minä aion pikkuhiljaa siirtyä hifistelyn puolelle ja ryhtyä maistelemaan eri maiden papukahveja ja paahtimoiden kahvisekoituksia.

Tämän hetkinen lempparini on Creman Royalty, joka lupaa juojalleen ainakin kahvihetken verran hurmiota ja ruhtinaallisuutta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *