Maalaiselämää

Miten saada Lapinjärvi maailmankartalle?

Jotta kunta saadaan maailmankartalle pitää miettiä, miksi se sinne pulpahtaisi. Kysymys, mikä Lapinjärvellä on parasta, taitaa pohjustaa parhaiten matkaa tunnetuksi tekemisen keinojen ytimeen.

 

Oli siis ideariihen aika. Lapinjärven vetovoimaa arvioitiin kuntamarkkinoinnin työpajassa Koko Kylän Työhuoneella helmikuun ensimmäisenä päivänä.

 


Työpajan tueksi oli etukäteen kysytty Lapinjärven asukkailta ideoita, miten 2.700 asukkaan ihmislähtöinen kunta saadaan maailmankartalle. Kyselyyn vastanneet kertoivat oman mielipiteensä siitä, mikä Lapinjärvellä on parasta ja miten siitä pitäisi heidän mielestään kertoa muille. Perimmäisenä ajatuksen oli pohdinta, kuinka saadaan kuntaan lisää asukkaita, sillä sehän on varmin keino pitää kunta elinvoimaisena ja varmistaa jatkossakin palveluiden saatavuus ja taso.

 

Kuntalaisilta kiitosta saivat hyvät palvelut, koulu, päiväkoti, edullinen hintataso ja halvat asunnot. Luontoa, laavuja, idyllistä kirkonkylää ja hyviä harrastus- ja ulkoilumahdollisuuksia sekä Lapinjärven järveä arvostettiin myös. Mutta mikäpä muukaan kuin kuntalaiset itse, astuivat kyselyssäkin tärkeimpiin voimavaroihin. Asukkaiden ystävällisyys, yhteisöllisyys ja aktiivisuus – ihmiset, asukkaat yleensäkin olivat monen syy arvostaa omaa paikkakuntaansa.

 

”Kaikki tuntee kaikki, se on ehdoton voimavara!”

 

Toisena kysymyksenä oli, että miten kuntalaisten arvostamista asioista tulisi ja voisi kertoa muille. Niille, jotka eivät tiedä minne karttapinnillä pistäisi, jos Suomen Neito olisi edessä ja Lapinjärvi pitäisi paikantaa.

 

Mainonta ja markkinointi mainittiin monessa muodossa ja kaikki mainonnan väylätkin oli otettu huomioon. Televisiosta internettiin ja lehtimarkkinoinnista messuihin. Kulttuuri-imagoa toivottiin vahvistettavan erilaisin tapahtumin. Myös verkostoitumista ja yritysyhteistyö pidettiin markkinoinnin ohella hyvänä keinona tehdä Lapinjärveä tunnetuksi.

 

 ”Kuntamarkkinoinnissa pitää näkyä myös se että me ei olla mikään tavallinen pieni maalaiskunta vaan eläväinen ja aktiivinen kylä!”

 

Löytyipä sieltä ehdotus, että järjestetään ”maistiaisia”. Vuokrataan kunnan mummonmökkiä kaupunkilaisille ”TESTAA LANDEA” -teemalla. Siitäkö tämä idea sitten lähti – Maalaisresidenssi-tempaus, jonne minäkin olen kovasi lähdössä ja jo viikon valmisteluja tehnyt?

 

Kyselylomakkeeseen kirjoitetusta ideasta muotoutui ”Uskallatko muuttaa maalle” -haaste kaikille citybloggareille. Kaupungeissa asuville kirjoitusintoisille avautui mahdollisuus Maalaisresidenssi-seikkailuun.

 

Kunnan punaisesta pirtistä tehtiin maalaisresidenssi majoittamaan kaupungista maaseutuelämään makustelemaan tulevia citybloggareita. Meidän työnä on kertoa elämästä landella, Lapinjärvellä. Viettää viikko tai kaksi toisenlaista elämää ja kertoa kokemuksista muille.

 

Oma tupa tarjoaa maalaiselämän rauhan, vapaaehtoistyö avittaa tutustumaan lapinjärveläisiin ja kokemaan millaista on elää osana maalaisyhteisöä. Saahan sitä viihtyä turistinakin Lapinjärvellä, mutta Maalaisresidenssi-tempauksen tavoitteena on laittaa vierailijat sukeltamaan vielä vähän syvemmälle – maalaisarkeen

 

… ja omalla työllään ja tekemisellään tuoda Lapinjärvi yhä useamman suomalaisen maailmankartalle!

Minun maalaisresidenssi-vuoroni alkaa heti juhannuksen jälkeen. Tämän viikon sunnuntaina! Minä kerron totuuksia ja tarinoita täällä, Kristallin kirkkaasti -blogissa, mutta myös Facebookissa Kristallin kirkkaasti -sivulla sekä Instagramissa kristallinkirkkaasti-tunnuksella. Jokainen peukutus, kommentti ja jako vie Lapinjärveä askeleen lähemmäksi tavoitettaan. Tulkaa ’somesti’ mukaan! Let’s have fun in lande!

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *