Arkea ja juhlaa, Ruoka ja ravintolat

Mitä syödä Särkisalossa, Salossa

Ihana miniloma Salon Särkisalossa oli valloittava reissu keskelle arjen aherrusta. Keuhkot täyttyivät meri-ilmasta, mieli virkistyi ja lihakset saivat polkupyöräilystä ihanaa treeniä. Vauhtia, vapautta ja rentoa eloa, mitä muuta voi toivoa. Siinä aivot saivat tilaa uusille ajatuksille, mieli lepäsi ja palasin voimautuneena takaisin työpöytäni ääreen.

https://pin.bubbleroom.fi/t/t?a=1457425138&as=1628763884&t=2&tk=1

Näitä pieniä – ja ajoittain pidempiäkin – irtiottoja tulisi muistaa tehdä ihan säännöllisesti. Joskus se on kaksipäiväinen miniloma Särkisalossa, joskus yhden illan taidetreffit luovuuden lähteellä vaihtuvissa kohteissa ja ajoittain vain kiireetön viikonloppu omalla tutulla rakkaalla mökillä.

Virkistyneen mielen ja minilomamuistojen lisäksi, kolmen isomman saaren muodostamasta entisestä Särkisalon kunnasta, nykyisestä Salosta, kertyi mukaamme myös herkullisia makumuistoja. Särkisalo ei sijaintinsa takia ole läpiajokohde, vaan tämä on paikka, jonne ihanasti eksytään tai tullaan varta vasten. Olipa syy kumpi tahansa, paluumatkalle ei tarvitse lähteä tyhjin vatsoin.

Siispä mihin suunnata Särkisalossa, kun nälkä kurnii kesäpäivän lomassa?

Tässä minun suosikkini listattuna! Nämä suositukset eivät ole paremmuusjärjestyksessä, sillä sellaisen listan tekeminen olisi mahdotonta. Näillä kaikilla ruokapaikoilla on oma ilmeensä ja tunnelmansa sekä menubravuurinsa. Yhteistä jokaisella paikalla on merellisyys ja se, että paikka on saavutettavissa niin autolla kuin veneelläkin – ja pyörällä, niin kuin me liikuimme!

Eiköhän aloiteta Särkisanon viimeisimmältä saarelta, ja matkata Pettuun:

Lumoava Petun kartanon Kahvila ja Puoti (Petun saari, Särkisalo)

Jo pelkkä matka Petun saarelle herättää makuhermot. Hyväkuntoinen soratie ja lyhyt lossimatka nostattavat saaristotunnelman kattoon. Vanha idyllinen kartano Petun saaren pohjoisosassa on kuitenkin merellisen tunnelman sijaan ennemminkin valloittava ja maalaisromanttinen kartano-elämys, jonka villiintynyt puutarha on kuin seireeneiden kutsu sisään. Syreenien varjostamaa polkua pitkin pääsee kartanon ulko-ovelle ja verannalle, jonka pienissä ikkunaruuduissa on kauniit valkoiset ja taitavasti nyplätyt pitsikoristeet.

Vaaleanpunaisessa keittiössä paistuvat niin korvapuustit kuin kypsyy kolmen kalan tomaattipohjainen kielen mennessään vievä kalakeitto. Keittolounaan lisäksi Petun kartanon Kahvilassa paistetaan juurevaa pitsaa sekä kahvin oheen on tarjolla niin makeaa kuin suolaista hyvää. Puodin puolella on myynnissä tilan omia tuotteita, luomuvihanneksia: avomaan kurkkua, kirsikka- ja pihvitomaatteja, tilliä, sipulia…vain jotain mainitakseni. Lisäksi puodin hyllyillä on muiden paikallisten toimijoiden tuotteita kuten Meritalon marjahilloja. Kylmäkaapista kannattaa kaapata mukaan Petun Kartanon Siideriä sekä Mathildedalin Kyläpanimon Uimarant – La Plage -olutta.

Mitä söin: herkullista kalakeittoa ja keittiössä rakkaudella pyöräytettyjä maistuvia sämpylöitä. Pyöräretken jälkeen palasimme paikalle vielä jäätelöherkutteluun.

Petun kartanon Kahvila ja Puoti: https://www.petunkartano.fi/
Os. Petuntie 396, Pettu. IG/FB @petunkartanokahvila

Ja seuraavaksi vierailemme Isoluodon ja Ulkoluodon yhdistävälle pienellä kalliosaarella.

Merellinen ravintola Nixor (Nikssaari, Särkisalo)

Tunnelmallinen Niksaaren hirsimökki, Ravintola Nixor, on laajentunut vuosien varrella. Se on saanut laajennuksessa lisätilaa sisälle ja terassia on kasvatettu useita kymmeniä neliöitä. Ennen Ulkoluodolle johtavan sillan rakentamista Niksaarta ja Ulkoluotoa yhdisti lossi ja tämä hirsimökki oli lossikahvila. Vaikka ylitys on nyt helppo eikä vaadi lossin odotuksen takia sinänsä pysähtymistä, on pakko sanoa, ettei tästä kannata pysähtymättä ajaa ohi!

Terassin näköala on henkeäsalpaavan kaunis ja tunnelmallinen hirsimökkikin sisään kutsuva ja viihtyisä. Merimaisema tunkee ikkunoista sisään ja terassille ihan joka suunnasta.

Ravintola Nixoriin tullaan maiseman lisäksi niin tuhtien hampurilaisten kuin tulisten wingsejen sekä ribsien perässä. Kevyempää menua toivoville on tarjolla herkullisia tuoreita salaatteja. Ruuan ja merellisten maisemien lisäksi täällä voi nautiskella myös musiikista: hyvän mielen terassiravintolassa vietetään kesälauantaisin tunnelmallisia livemusiikki-iltoja. Kenelläkään ei ole silloin kiire kotiin.

Mitä söin: Minun valintani oli Nixor burger ja puolisoni Ylämaankarjaburger. Nixorin erikoisuutena ovat tuunatut burgerit, joten sellaisen toivoimme mekin. Lisätäytevalintani oli ah nam, aina niin hyvä Aura ja ylämaankarjaburger sai väliinsä pyynnöstämme pekonia. Jano sammui Lepolan raikkaalla kirsikka-omena siiderillä.

Ravintola Nixor: https://www.ylostalo.fi/nixor
Os. Niksaarentie 340. IG/FB @ravintolanixor

Nyt vuorossa Förby Marina ja brunssi Café Vinssissä

Pieni pala Pariisia, Café Vinssi (Förby, Isoluoto)

Erikoiskahvit ja itseleivotut kakkupalat. Iso terassi ja vesinäköala. Nyt ollaan Suomen kauneimmassa saaristossa, eikä tämä kahvila kalpene Pariisin parhaille. Keski-Eurooppalaisella kahvilamaineella ei täällä kuitenkaan tarvitse ratsastaa, sillä täällä on jotain paljon parempaan.

Historian havina tuo huikeaa tunnelmaa toimivan Förbyn pienvenesataman kylkeen. Pienvenesatamassa on veneilijöille kaikki tarvittava ja vierailijalle vielä mahdollisuus hengähtää ja nauttia päivästä cappuccinon itseleivotun kakkupalan ääressä.

Café Vinssillä on mielenkiintoinen historia. Förbyn telakan vanha vinssirakennus valjastettiin kahvilakäyttöön ja se tarjosi samalla sympaattisen rouheat puitteet kahvilalle. Alueen historiaa on aistittavissa rakennuksessa itsessään, samoin kuin etupihalla olevassa puolikkaassa vinssissä. Sillä on vedetty veneitä telakalle ja sen jälkeen järeätä kiskoa pitkin veneitä siirretty niin, että alueelle on mahtunut useampikin vene.

Telakan lisäksi tällä alueella on vuodesta 1882 perustetun kalkkikaivoksen juuret. Förbyn kalkkikaivos toimi Särkisalon Isossaluodossa aina vuoteen 2010, jolloin noin 500 metrin pituisen kalkkikiviesiintymän louhinta lopetettiin kustannussyistä, syvemmälle ei enää kannattanut mennä.

Café Vinssin terassilla ei kyllä kauaa istu kalpeana kuin kalkkilaivan kapteeni, on historia mitä tahansa, sillä aurinko suorastaan kylpee vinssirakennuksen toisen kerroksen tasalle rakennetulla laudoituksella. Merimaisemaa ei siis tarvitse ihastella horisontaalisesti vedenpintaa pitkin, vaan reippaasti korkeammalle sijoittuva terassi avaa näköalan ulapalle melkein lintuvinkkelistä. Ja aamiaista nauttiessa voi vilkuttaa vaikka ystävälle Kemiön saareen.

Tämän paikan parhautta on merellisyys, sydämellinen asiakaspalvelu, erikoiskahvit ja niiden kanssa tarjolla olevat itsetehdyt suolaiset ja makeat. Lisäksi täältä voi ostaa mökkituliaisia ja kotiin paikallisia herkkuja kuten esimerkiksi Meritalon hilloja tai Lepolan juomia. Tänne, viihtyisälle merelliselle kesäterassille saavutaan läheltä ja kaukaa, niin autoilla, moottoripyörillä kuin veneilläkin. Ja olipa aamiaisella kanssamme useampikin kunto- ja retkipyöräilyseurue.  

Mitä herkuttelin: Cappuccinon, Bornemannsin omenalimonadia, Kuiron leipomon granolalla ja Meritalon mansikkaraparperihillolla täydelliseksi tuunattua aamiaisjogurttia sekä herkullistakin herkullisimman mansikka-brie croisantin.

Café Vinssi: https://www.cafevinssi.fi/en/main/
Os. Irmer Stenbergin tie 20, Förby. IG/FB @cafevinssi

Entäs Tiiranta, sisäänkäynti Särkisaloon?!

Särkisalon kunnan yhteinen olohuone, Ravintola Tiiranta (Särkisalo, Isoluoto)

Ympärivuoden auki niin paikallisia kuin matkailijoita palveleva Ravintola Tiiranta panostaa hyvään ruokaan ja tarjoaa viihtyisät puitteet rentoon yhdessä olemiseen. Täällä pystyy nauttimaan päivästä ja illasta säällä kuin säällä. Kauniin aurinkoterassin lisäksi löytyy mukavasti katettua terassia ja sisällä ravintolassakin saa viihtyä. Pihaan käännytään suoraan päätieltä, joten tämä paikka on ihan Särkisalon sykkeessä ja ytimessä, ja juuri senkin takia monipuolisten palveluiden mekka.

Ravintolan lisäksi kyljessä on sympaattinen kyläkauppa, juuri sellainen, jota me viikoittain isoja marketteja koluavat kaipaamme. Tunnelmallinen pikku elintarvikepuoti, josta löytyy se tärkein jääkaapin täyttöön. Lisäksi Tiiranta on tuonut Särkisaloon lähipalveluita, esimerkiksi Veikkauksen, Postin ja Alkon tuotteita ja palveluita. Siispä turha lähteä merta edemmäs kalaan, Tiirannasta löytyy apu.

Mitä söin lounaaksi: Kuhaa lohkoperunoilla ja sivusalaatilla. Hellesään helpotukseksi ja janon sammuttajana kulautin ruuan painikkeeksi viinin sijasta Aura-olutta. Lisäksi kävin vierahilla puolisoni lautasella ja haukkasin ison palan niin herkullisen näköistä ja makuista peuraburgeria.

Ravintola Tiiranta: https://tiiranta.fi/
Os. Tiirantie 1, Särkisalo. IG @ravintolatiira, FB @tiirantaafé

Kotimatkalle emme millään malttaneet lähteä suorinta tietä, vaan pysähdyimme vielä tutustumaan Särkisalon ulkopuolella sijaitsevaan Lepolan siideritilaan Ylönkylässä.

Suomen söpöin siideripanimo ja kesäterassi Lepola (Ylönkylä)

Pikkupurtavaa ja sitäkin enemmän janon sammuttavaa juotavaa tarjoaa Särkisalon ulkopuolelle jäävä Lepolan siideritila. Kesäterassi oli valloittava värikkäineen kalusteineen, mutta sateen yllätettyä voi kuvien avulla vain kuvitella, kuinka kepeää elämä onkaan siiderilasi kädessä limen vihreällä nojatuolilla loikoillessa ja maalaismaisen siintäessä näkökentässä.

Lepolan siideritilan terassilla voi siis nauttia kiireettömästä kesäpäivästä ja kuulla samalla siiderin valmistuksesta lähitilojen omenoista aussitwistillä. Oman maistelun ja oleilun lisäksi täällä voi järjestää virallisemmankin siideritastingin!

Tiesitkö, että Suomen söpöin siideripanimo on myös Suomen söpöimmän siiderifestivaalin järjestäjistä toinen.

Vinkki! Jos kuulut hifistelijöihin kaikilla aisteilla ja näköaisti on sinulle vähintäänkin yhtä tärkeä tunnelman luoja kuin makuaistisi, pyydä Lepolan Emmiä kaatamaan siideri upeisiin kristallin kirkkaisiin laseihin. Lepolan siideri maistuu hyvälle lasista kuin lasista, mutta hyllystä erikoispyynnöstä siiderillä täyttyvä kristallilasi nostaa luksusnautiskelijan siiderimaistelun seuraavalle levelille.

Mitä maistelin: Hoppy Humalasiideriä, joka on yhdistelmä suomalaista lähitilojen omenaa ja australialaista humalaa. Tämän lisäksi piti ehdottomasti maistaa myös Lepolan Apple Cider’iä, josta kaikki alkoi. Tämä juoma on Lepolan ensimmäinen tuote, joka puolikuivana siiderinä ei ole liian kuiva tai liian makea, vaan hapokkuudeltaan ja makeutusasteeltaan monen makuhermoja hivelevä ja siksi juuri edelleenkin yksi Lepolan suosituimmista tuotteista.

Siidereiden lisäksi maistelupöydälle nousi aivan ihanaa alkoholitonta kesäjuomaa aikuiseen makuun: puolukka-mansikka-limonadia. Lämmin suositus, olit sitten tai et ollut limppari-ihmisiä – tästä uskon, että todellakin pidät!

Lisäksi jo aiemmin, Café Vinssin aamiaisella, tuli tutuksi aamiaisjogurtissani raikas ja kesäinen Meritalon mansikkaraparperihillo. Meritalon tilan tuotteet ovat Lepolassa myynnissä, sillä nämä kaksi tilaa ovat samaa isoa perhettä.

Melkein unohdin tilan Emmiltä saamamme lahjan, jonka nimi on vähintäänkin hellyttävä: Brownies’s Honey. Tämä minun höperöityminen hunajapurkin nimen edessä vaatinee hiukan selitystä: omistajan Emmin sukunimi on Brownie, joten liekö hän purkki hunajaa miehelleen Aaron Brownielle (love, love, love – Brownies honey); aivan varmasti! Mutta sitten totisemmin; tämä hunajapurkki matkaa pojallemme Leeville, joka on lääkinnyt koivuallergiaansa menestyksekkäästi ottamalla päivittäin lusikallisen prosessoimatonta hunajaa. Onko sinulla samanlaisia kokemuksia?

Hunajasta valmistettaviin tuotteisiin kuuluu myös Lepolan Mead-hunajaviini, jonka maistelu jäi nyt ensi kertaan. Kokeile sinä, ja kerro millaiseen makujen sinfoniaan Mead suussasi ylsi!  

Lepola Drinks: https://lepoladrinks.fi/
Os. Kemiöntie 1008, Ylönkylä. IG/FB @lepoladrinks

S’il vous plaît! Näillä ohjeilla ja vinkeillä löydät mieluisimpien ruokavatien ääreen silloinkin kun jo nälkä kurnii vatsassa, eikä ennakkosuunnitelmia ole. Kaunista kesää ja nyt sitten – Särkisaloa kohti!

1 thought on “Mitä syödä Särkisalossa, Salossa

  1. Tähän blogikirjoitukseen oli hienosti koottu meidän Särkisalon kesäasukkaiden ilon ja ylpeyden aiheet. Näin hienoja elämyksiä kesäasukkailleen ja muille vierailijoille ei kovin moni paikkakunta tarjoa. Ja lisäksi kuvat olivat hienoja ja osuvia! Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *