Arkea ja juhlaa

Kirja pukinkontiin

 

Kirjalahjalla ilahdutat! Ilahdutat ja innostat tärkeän lukuharrastuksen pariin. Vaikka lapsena kirjatoiveet eivät kivunneet joulupukin lahjalistalleni lelulahjojen oheen, kirjojen arvostus on noussut huimasti iän myötä. Niidenkin, joita sain pikkuihmisenä. Ne Marikit, Peppi Pitkätossut, Viisikot, Tiinat ja Lokki Joonatanit, joita kuorin lahjakääreistä, löytyvät yhä kirjahyllystä. Toisin kuin lelulahjat, jotka rikkoonnuttuaan siirtyivät osissa roskakoriin tai annettiin eteenpäin, kun ikää karttui eikä kiinnostusta enää riittänyt.

 

Anna lukemisen lahja, ikään katsomatta.

 

Lukurikasta joulunaikaa ja uutta vuotta 2019!

 

 

Rakkaudesta aseisiin, Jennifer Clement. Like

Kansainvälisen sananvapausjärjestön Penin puheenjohtaja Clement oli päävieraana Helsingin Kirjamessuilla, jossa hän kertoi väkevästä romaanistaan Rakkaudesta aseisiin. Jo pelkästään ajankohtaisuudellaan kirja herättää mielenkiintoa erilaisissa lukijoissa. Rakkaudesta aseisiin kertoo asuntovaunualueella äitinsä kanssa asuvan 14-vuotiaan Pearlin kasvu- ja selviytymistarinan koskettavasti. Vakavien teemojen käsittely kirjassa, ase- ja huumekauppa, köyhyys ja elämä järjestyneen yhteiskunnan ulkopuolella, eivät tee lukuelämyksestä kevyttä.

 

”Tämä vaikuttava ja elämyksellinen romaani on myös terävä yhteiskunnallinen kannanotto, joka antaa ajattelemisen aihetta.” –Publishers Weekly

 

 

Lasitehdas, Katja Lahti. S&S

Lasitehdas on kahden perheen tarina, joista kumpikin on saanut lottovoiton, toinen rahapelissä ja toinen syntymässä. Yhdessä vietetty joulu pakottaa kunkin miettimään: Kuka minä olen, mistä unelmoin? Kuka ansaitsee ja mitä?

Lasitehdas on Katja Lahden valloittava esikoisromaani luokkaeroista, unelmista ja lottovoitosta.

 

”…(kirja) vei ja minä vikisin…70-luvulta alkava ja vuosikymmenittäin täydentyvä kuvaus päähenkilöiden elämänkuluista sai minut suorastaan rakastumaan Juhaniin, Irinaan, Juhaan, Kristiinaan, Rogeriin, Juhaan ja Lottaan.” – Älä ota sitä niin vakavasti -blogin Suttastiina

 

Beta. Sensored Reality 1, Anders Vacklin ja Aki Parhamaa. Tammi

Tiesitkö, että jos merenpinta jatkaa nousuaan, Arabiarannastakin tulee osa Pohjolan Venetsiaa? Beta on nuorille suunnattu korkealaatuinen kirja, joka sopii myös aikuiseen käteen. Kukapa ei haluaisi kurkistaa vuoteen 2117, jolloin ilmastonmuutos ja merenpinnan kohoaminen ovat todellisuutta. Betassa Helsinki on vajonnut mereen, siitä on tullut peliteollisuuden mekka ja videopelaamisesta elämäntapa. Tässä todellisuudessa seikkailee kuusitoistavuotias Minako Takeda alias Bug, joka on muuttanut Japanista Suomeen. Koulua enemmän tytölle maistuu pelaaminen, eikä sulautuminen uuteen ympäristöönkään suju vaikeuksitta. 

”Viihdyin ja tempauduin täysin tarinan vietäväksi. Scifi ja dystopiat ovat minulle tuttua ja mieluisaa luettavaa. Samaten dekkari- ja trillerigenret, joille tyypillisiä piirteitä tästä teoksesta myös löytyy paljonkin. Bonuksena on vielä aimo annos Japani-tietoa ja -tunnelmaa!” – Kirsin kirjanurkka

 

K15 salaisuuksia, Jyri Paretskoi. Otava

K15 on erinomainen ensikirja vähemmän lukemaan tottuneille nuorille. Huumorin ja kommellusten kautta kirjassa käsitellään vakavia aiheita, kuten erilaisuus ja kiusaaminen. K15 on neljän kirjan kirjasarja, josta kaksi on jo julkaistu. Kunkin kirjan tarina toimii myös sellaisenaan, mutta ehdottomasti kannattaa aloittaa tarina ensimmäisestä K15 kirjasta ja päästä seuraamaan alusta asti lukitun piironginlaatikon salaisuuden selvittelyä ja odottelemaan päähenkilö Ronin 15-vuotis syntymäpäivää, jolloin vihdoin Ronin äiti vastaa Ronin kiperiin kysymyksiin.

 

”K15 on täsmäisku nuorten lukemattomuutta vastaan. Nuorten elämästä ei noloja tilanteita puutu, eikä Paretskoi liiemmin varmistele, vaan antaa palaa. Vaikken ehkä ihan kohdeyleisöä olekaan, tunnustan hörähdelleeni ääneen useaan otteeseen.” – Amman lukuhetki
 

 

Sydänmaa, Arne Dahl. Into

 

Jännitystä kaipaava taputtaa käsiään yhteen, kun Arne Dahlin kovakantinen paljastuu lahjapaketista. Viime vuoden Rajamaat sai jatkoa ja Sydänmaan koukuttava kuvaus Lapin maisemista vavisuttaa tarinallaan varmasti jokaista dekkarifania. Kirja on lahjaklassikko, joka ei vain voi mennä väärin. Ex-poliisi Sam Berger ja entinen turvallisuuspoliisin soluttautuja Molly Blom saavat tehtävän, joka liittyy vanhaan järkyttävään murhaan. Murhaaja on ollut vankilassa jo pitkään, mutta onko hän oikea syyllinen? Vaikkakin Sydänmaa ja Rajamaa toimivat myös itsenäisinä tarinoina, Berger & Blom -sarjan kakkososaan kannattaa tarttua vasta kun Rajamaat on luettu.

 

”Trilleri jossa on ylenpalttisesti kaikkea.” – Aftonbladet

 

Sinisiipi, J.P. Pulkkinen. Teos

 

Kirjailija ja toimittaja Pulkkinen vie lukijansa Vantaan betonilähiöihin. Rakennuskuiluun pudonneen pakolaislapsen pelastusoperaatio tuo esiin naisen ruumiin, jonka murhatutkimuksen kautta poliisit Timo ja Liina sotkeutuvat vyyhtiin, jossa myös heidän oma elämänsä muuttuu rajusti. Rikosromaanin erityistä antia on Vantaan kuvaus, joka ei jää vain nykyhetkeen vaan kertoo myös kaupungin historiaa aina siitä lähtien, kun se oli vielä Helsingin pitäjä.

 

”Sinisiipi erottuu hienosti poliisin tutkinta- ja kippailulinjaa noudattavista perusdekkareista myös historiallisia ulottuvuuksia mukaan kahmaisevan rikosromaanin suuntaan.” – Helsingin Sanomat, Antti Majander

 

 

Tarinoita suomalaisista tytöistä, jotka muuttivat maailmaa, Ida Salminen ja Riikka Salminen. S&S

 

Kirja on valloittava kokoelma satumuotoisia tositarinoita ihan tavallisista suomalaisista tytöistä, joille on sanottu, ettet voi, osaa etkä pysty. Ja toisaalta kannustettu, että mikä tahansa on mahdollista. Maailmaa muuttavien tyttöjen joukkoon kuuluvat muun muassa pupukorvaisten jalkineiden kenkäsuunnittelija Minna Parikka, tekstiilitaiteilija ja Marimekon perustaja Armi Ratia sekä poliitikko ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson. Inspiroivia tarinoita itselle tai ääneen luettavaksi.

 

”Ida Salminen on kirjoittanut helppolukuisen isoin kirjaimin painetut, ilmavasti taitetut kasvutarinat Olipa kerran -rakenteella kunkin esitellyn naisen näkökulmasta. Näin kirjaan valitut 50 naista näyttäytyvät aidosti omat arvonsa valitsevina ja omat päätöksensä tekevinä henkilöinä, itsenäisinä ihmisinä. Asia- ja kertomusaineksen onnistunut yhdistäminen.” – Kymen Sanomat ja Etelä-Saimaa, Eeva Kurki

 

Polkuja ja mansikkapaikkoja – Tallinna suomalaisten suosittelemana, Original Sokos Hotel Viru

 

100-vuotiaan Viron pääkaupungin Tallinnan matkailutarjontaan kannattaa tutustua Polkuja ja mansikkapaikkoja – Tallinna suomalaisten suosittelemana -matkaoppaan avulla. Siinä 45 suomalaista suosittelee Tallinnaan saapuville risteilyvieraille käyntikohteita, tapahtumia, ruokapaikkoja ja kahviloita. Kirjasta löytyy muun muassa presidentti Tarja Halosen, F1-kuski Mika Salon, elokuvatuottaja Markus Selinin ja laulaja Ilkka Alangon mansikkapaikat.

 

”Tämä on paras kirja, mitä on ikinä tehty suomalaisille!”, Sakari Nupponen, toimittaja, kirjailija

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *