Kazakstan, Matkailu

Kazakstanin pääkaupunki Astana hurmasi arkitehtuurillaan

Tänään vietetään Kazakstanin itsenäisyyspäivää. Kazakstan sai itsenäisyyden Neuvostoliitosta 16.12.1991. Tämän kunniaksi matkayhteenveto Helsingin Sanomien Lukija reissussa -artikkelin henkeen:

Matkakohde: Kazakstanin tasavallan pääkaupunki Astana
Matkustusajankohta: Syyskuun alku, joka osoittautui erinomaiseksi matkustusajaksi kohteeseen.
Matkustustapa ja reitti: Lentämällä Aeroflotilla Helsingistä Moskovaan ja sieltä Astanaan. Samaa reittiä myös takaisin.
Majoitus: King Hotel Astana, siisti neljän tähden hotelli, jossa isot huoneet ja loistava henkilökunta. Hotelli jäi loistossaan kuitenkin keskustaan rakennettujen toinen toistaan huikeampien uusien hotellien varjoon. Majoitukseen kuului puolihoito.

Kazakki tanssii Astanan keskuspuistossa kauniin mosaiikkiseinäisen vesiputouksen edessä.

Montako mukana matkalla? Olin yksin ja kaikki meni erinomaisesti. Liikkuminen oli turvallista.
Matkan hinta eriteltynä: Lentolippu suuntaansa noin 500 euroa, hotelli 50 euroa/yö.

Hyvää: Ystävälliset ja avuliaat ihmiset. Mielenkiintoinen ja tavallisesta poikkeava matkakohde. Astana on 20 vuodessa kylästä pääkaupungiksi kasvatettu kaupunki, joten upeita ja erikoisia rakennuksia on paljon. Historian havinaa pitää hakea museoista.
Huonoa: Hotelli oli ” tois pual jokke’, joten keskustaan oli melko pitkä kävelymatka. Taksi oli kuitenkin edullinen, mutta kävellessä aina näkee, kuulee ja kokee enemmän.
Mikä yllätti matkalla? Kuinka turvallinen kohde oli. Lisäksi ihmisten avuliaisuus ja ystävällisyys, vaikka aina ei edes yhteistä kieltä löytynyt. Odotukset viinin valmistuksen osaajina eivät olleet korkealla, mutta Kazakstanilainen punaviini oli erinomaista.
Vinkki kohteeseen matkaavalle: Astana on maailman toiseksi kylmin pääkaupunki, joten talvikausi on hyinen jopa Suomalaiseen makuun. Niinpä suositelluin matkailuajankohta on keväästä syksyyn. Koska Kazakstan on pinta-alaltaan maailman suurin sisämaavaltio ja Kaspianmeren rannalle on suurimmista kaupungeista ja tunnetuimista Kazakstanin matkailukohteista pitkä matka, ei perinteiselle kesälomamatkailulle kohde ole oikea, kun taas kaupunkikohteena ja aktiivilomailuun erinomainen.

Suihkulähde Kazakstanin kansallismuseon edessä. Taustalla Keski-Aasian suurin moskeija Hazrat Sultan, oikealla messukeskus (Independence Palace).

Hintataso: Edullinen. Merkkituotteiden osalta melko samaa tasoa.
Mitä ostit tuliaiseksi? Valkoisen, mustalla kirjaillun ja sametilla vuoratun perinnehatun (Kalpak) ja Kazakstanilaista suklaata, joka oli paketoitu maan lipun väriseen siniseen käärepaperiin, jossa kultainen kotka lentää aurinkon alla.

Haluatko kertoa vielä jotain muuta reissustasi? Hotellista saatavassa turistikartassa oli mainiosti Astanan merkittävät nähtävyydet. Englannin kielen osaaminen oli vanhemmalla väellä vähäistä, mutta asiat selvisivät kun tahtotila auttaa oli niin suuri.

Menisitkö uudestaan? Ehdottomasti. Paljon jäi vielä neljän päivän matkan jälkeen näkemättä ja kokematta. Myös Kazakstanin suurin kaupunki Almaty ja tuhatvuotinen Talgar silkkitien varrella kiinnostaa kovasti.

 

Artikkelikuva (alla):
Valtavan virastotalon kaariaukosta näkyy 105 metriä korkea Bayterek Tower, jonka huipulta pääsee ihailemaan Astanan huikeaa arkkitehtuuria.

Lue myös artikkelini Lämpimiä kohtaamisia Kazakstanissa. Niin se vain on, että vieraanvaraisuus ja ihmiset ovat matkailun parhaimpia valtteja: https://www.kristallin.fi/kazakstan/lampimia-kohtaamisia-kazakstanissa/

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *