Arkea ja juhlaa, Ruoka ja ravintolat

Kahvi kuuluu juhlaan

Itse tehty äitienpäiväkortti, valkovuokkokimppu ja aamiainen sänkyyn kera kupillisen höyryävää kahvia on osa vahvaa äitienpäivätraditiota. Jokseenkin tähän tapaan juhlitaan äitienpäivää myös Arabianrannan kahvimyymälän Creman toimitusjohtajan Samuli Seppävuoren kotona. Tosin Seppävuorilla juhlapäivän glooriaa jakaa myös perheen esikoinen, joka juuri toukokuun toisena sunnuntaina näki päivänvalon ja antoi perheelle lahjoista parhaan.


Kahvi kuuluu äitienpäiväaamiaisen lisäksi 42-vuotiaan Samuli Seppävuoren elämään vahvasti myös arkena. Pikkulapsiperheen arjessa kahvikupillisesta haetaan piristystä päivään, mutta parhaalta aromikas juoma maistuu ajan kanssa ja huolella valmistettuna. Viikonloppuaamut ovat Seppävuoren mieluisimpia kahvihetkiä, mutta kahvi kuuluu ehdottomasti myös hyvän illallisen päätökseen. Ja mielellään juuri silloin, hän panostaa erityisen hyvään kahviin. Ehkäpä valinta juuri kahviyrittäjäksi juontuukin Seppävuoren halusta löytää aina parempi ja parempi kahvi.

Creman alkuaskeleet

Samuli Seppävuori on PPL Media Oy:n ja siihen kuuluvan Creman toimitusjohtaja. PPL Media perustettiin yhdessä Hankenilla tavatun Anssi Rouhtulan kanssa vuonna 2005 ajatuksena tehdä verkkopalveluja yrityksille. Verkkokaupan osalta kertyi paljon osaamista ja pian PPL Median toimiva verkkokaupparatkaisu houkutteli löytämään myös oman verkkokauppatuotteen. Ensimmäisenä ajatuksena oli luonnollisesti tutut IT-tuotteet, mutta hyvin nopeasti kahvi nousi ’kylmien’ IT-tuotteiden ohi. ”Kahvi on positiivisia ja lämpimiä tunteita herättävä tuote, joka kerää ihmisiä yhteen hyvissä hetkissä”, kuvailee Seppävuori. Kahvivalinnan puolesta puhui myös se, että vuosituhannen alussa tuntui, että hyvää kahvi sai vain Stockmannilta. Erikoiskahveille oli kysyntää.

Kahvitrendit

Kahvitietoisuus on lisääntynyt viime vuosien aikana merkittävästi. Kiinnostus hyvää ja erilaista kahvia kohtaan on herännyt. ”Silloin kun aloittelimme yritystoimintaa, kahden suurimman paahtimon lisäksi ei ollut hirveästi muita toimijoita. Nyt Suomessa alkaa jo olemaan paljon pienpaahtimoita, vähän samalla tavalla kuin oluessa, jossa on pienpanimoille kysyntää”, kertoo Seppävuori.

Suomalaiset juovat kahvia eniten maailmassa. Yhden suurpaahtimon mainoksessakin todetaan, ettei suomalainen herää herätyskelloon vaan kupilliseen kuumaan – ja että aina on aikaa kahville. Yli kolmen kupin päiväannos ei ole erikoisuus, vaikka trendi onkin juoda harvemmin, mutta korvata määrä laadulla.

Kapselikeittimillä haetaan arkeen helppoutta. Napin painalluksella saadaan nopeasti aina tuoretta kahvia ja juuri oikean määrän. Myös kofeiinittoman kahvin suosio on nousussa. Kofeiinitonta kahvia voi nauttia iltamyöhäänkin, eikä se vie yöunia. ”Nykyään löytyy tosi hyviä kofeiinittomia kahveja. Sellaisia, joista juoja ei huomaa maussa eroa”, lupaa Seppävuori.

Viime vuosina kiinnostus hitaan kahvin ”slow coffeen” valmistamiseen soveltuvia laitteita kohtaan on kasvanut merkittävästi ympäri maailmaa. Kiireisen arjen vastapainoksi uudenlainen hidas elämäntapa kannustaa ihmisiä tekemään asioita eri tavalla, verkkaisemmin, nautinnolla ja hifistellen. Tämä on nostanut muun muassa pressopannujen kysynnän uuteen nousuun ja yhä suuremman kahvinjuojayleisön tietoisuuteen.

”On myös erittäin iso trendi, että halutaan nimenomaan laadukkaita tilakahveja. Näin voidaan varmistaa, että kahvi on eettisesti tuotettua ja ettei siellä ole virhepapuja. Luonnon monimuotoisuus on kaiken a ja o. Ettei sorruta riistoviljelyyn, vaan kahvia viljellään symbioosissa muiden kasvien kanssa”, kertoo Seppävuori. Tuotantotavoissa voi olla isojakin eroja verrattuna bulkkikahviin. Pienellä kahvitilalla halutaan panostaa laatuun, jos senkin takia, että mitä laadukkaampi kahvi, sitä enemmän viljelijä saa siitä korvausta. Puhutaan moninkertaisistakin korvauksista, jopa verrattuna reilun kaupan kahviin.

Makunautinto moninkertaistuu kun juoma juodaan kauniista kupista tai lasista. Bodumin upeat kaksi kerroksiset lasit ovat erinomaiset niin kylmien kuin kuumienkin juomien maku- ja visuaaliseen nautintoon.

Yleisin virhe kahvinkeitossa

Puhtaat välineet takaavat hyvän makuisen kahvielämyksen. Suurin virhe mitä kotitalouksissa tehdään, on kahvin keitto likaisilla välineillä. Kahvipannun pesu unohtuu kahvinkeittojen välissä. Monet myös täyttävät vesisäiliön kahvipannulla, johon kertyy paljon kahvirasvoja. Kahvirasvat kiertävät laitteessa, jäävät koneistoon kiinni ja härskiintyvä – ja tuovat oman vihvahteensa lopputulokseen. 

”Jos välineet vain ovat puhtaat ja laadukkaat, niillä saa hyvän lopputuloksen. On myös hyvä muistaa, että kahvi on tuoretavaraa. Kahvi kannattaa juoda heti kun se on valmistettu tai sitten säilyttää termoksessa. Lämpölevyllä kahvi ei ainakaan parane”, muistuttaa Seppävuori ja kannustaa termospannun käyttöön kahvinhetken pitkittyessä.

Hyvän kahvin äärellä kahvikauppa Cremassa

Puhtaiden kahvinvalmistustarvikeiden lisäksi raaka-aineella on merkitystä. Hyvän kahvin äärelle pääsee vaivattomasti kahvikauppa Cremassa. Crema on asiakkaitaan kuunnellen kehittänyt oman maistuvan kahvisarjan. Sekoitukset innostavat perinteisen markettikahvipaketin syrjäyttämiseen vähintäänkin silloin, kun haluaa nostaa kahvihetken seuraavalle tasolle ja antautua uusien yllättävienkin makuelämysten vieteltäviksi. Makumatkalle voi lähteä esimerkiksi maittain: Etiopia, Indonesia, Brasilia, Intia tai valita kahvihetkeen yllätyksellisiäkin sekoituksia. Creman kahvit paahdetaan käsityönä Porvoossa, aina pienissä erissä parhaan laadun varmistamiseksi.

Yrittäjänä Arabianrannassa

Creman myymälä avattiin Kruunuhakaan vuonna 2010. ”Se oli tavallaan sellainen suurin hetki silloin, kun oli fyysinen myymälä. Se tuntui niin konkreettiselta verrattuna verkkokauppaan” muistelee Seppävuori. Mutta pian alkoi tila loppua kesken ja puuttuvat neliömetrit asettaa liikaa rajoitteita. Toive saada kaikki yrityksen toiminnot saman katon alle innosti etsimään liiketiloja toisaalta. Toimivat tilat löytyivät Arabian liiketalosta. ”Täällä 7. kerroksessa aurinko paistaa ja ikkunoista avautuu upeat puistonäkymät. Täällä yritys pääsee kasvamaan paremmin. Arabianranta on tosi kivaa aluetta, meri lähellä ja puistot. Kun on tarve pohtia asioita tai lepuuttaa aivoja, voi tehdä pienen kierroksen ulkona”, kehuu Seppävuori. ”Tässä rakennuksessa on ollut hyvä olla ja aina kun ollaan tarvittu lisää varastotilaa, sitä on löytynyt. Arabian liiketalo on toiminut meidän tarpeisiin tosi hyvin.”

Alun perin Hämeentie 155:ssä oli varasto ja pelkkä noutopiste, ei ollenkaan myymälää. Kuitenkin kun ihmiset halusivat tulla itse hakemaan tilaamansa tuotteet, tuli noutopisteen laajennukselle paineita. Tällä hetkellä myymälän osuus vain kasvaa ja Seppävuori uskoo, että jonain päivänä koko tila on myymäläkäytössä: ”Se on kuitenkin iso osa meidän palvelukonseptia, että voi tulla paikanpäälle, saada neuvoja kahviasioissa ja tutustua tuotteisiin.”

Myymälän laajentamisen lisäksi on asiakkaiden pyynnöstä mietinnässä olleet myös kahvikurssien järjestäminen. ”Niitä on kovasti kyselty, kertoo Seppävuori. ”Se voisi ollakin seuraava asia, mihin pitäisi panostaa”. Mietinnässä ovat olleet kunnon tilat, joissa voisi uppoutua kahvin keiton saloihin ja lähteä aromikkaalle makumatkalle.

Oletko jo kokeillut kahvin piristämistä Moninin makusiirapilla? Näitä voi käyttää myös drinkkeihin ja jopa leivontaan.

Tervetuloa kupilliselle kahvia

Creman liike sijaitsee Arabianrannan ja Vanhankaupungin rajalla, osoitteessa Hämeentie 155. A-rapun ylimmässä kerroksessa palvelevat kahvin ammattilaiset maanantaista perjantaihin kello yhdeksästä aamulla aina neljään asti iltapäivällä. ”Tämä on sellainen paikka, jonne ei eksy vahingossa. Mutta sitten kun tänne löytää, tänne usein myös palaa”, kertoo kahviyrittäjä Seppävuori ja toivoo, että yhä useampi löytää tiensä Creman tiloihin ja tulee tutustumaan kahvin maailmaan. ”Tänne voi tulla vain juttelemaan ja kyselemään kahvista ja valmistustavoista, niin autetaan tosi mielellämme kaikessa kahviin liittyvässä”, lupaa Seppävuori ja toivottaa kahvinystäville iloista kevään ja alkukesän juhlakautta.

Haastateltavana oli Creman omistaja ja toimitusjohtaja
SAMULI SEPPÄVUORI, 42

Työ: PPL Media Oy:n ja kahvimyymälä Creman toimitusjohtaja ja omistaja
Koulutus: KTM, Svenska Handelshögskolan
Perhe: vaimo ja kaksi pientä lasta
Koti: Lauttasaari
Harrastukset: Musiikki, piano, bändi, juokseminen, maratonit
Suhde kahviin: Virkistykseen ja nautintona

Artikkeli on julkaistu kaupunginosa- ja kulttuurilehti Kuohussa 2/2019 (s. 12-13) toukokuussa 2019.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *