Arkea ja juhlaa

Joulukalenterit aikuiseen makuun

Joulukuun ensimmäisinä päivinä kuhistaan adventtikalenterien äärellä. Some pursuaa kuvia avatuista luukuista ja niiden takaa löytyneistä yllätyksistä. Viimeistään nyt hitaammallakin herääjällä alkaa joulunodotus.

Suomen ensimmäinen adventtikalenteri oli partiolaisten. Idean toi Ruotsin matkalta Essi Fazer, joka oli ihastunut naapurimaassa näkemäänsä joulukalenteriin ja ehdotti, että sellainen tehtäisiin myös täällä, partiolaisten toimesta. Ensimmäisen kalenterin suunnittelija oli suomalainen kuvittaja ja ruotsin kielellä kirjoittanut lastenkirjailija Ulla von Wendt. Vuosi oli tuolloin 1947, eikä suosio ollut ensimmäisinä vuosina suuri, kun luukkujen idea ei heti suomalaisille auennut. Pari vuotta myöhemmin tilanne oli kuitenkin jo toinen ja pikkuhiljaa adventtikalenteri kipusi melkein jokaisen perheen joulutraditioksi.

Vuonna 2012 ilahdutti Positiivareiden hyväntuulen kalenteri. Sen luukkujen takana oli niin osuvia aforismeja ja sanontoja, että kalenteri on säilynyt joulukoristeiden mukana tähän päivään saakka.

Perinteisen Partio-joulukalenterin rinnalle nousi nopeasti muita kuvakalentereita ja pian useimmissa kodeissa joulunodotusta siivitti luukkujen avaus. Vaikka jännitysmomentti on kalentereissa aina mukana, melkoisella varmuudella pystyi arvaamaan, että luukun takaa ilmestyi ensimmäisenä adventtina kynttilä, itsenäisyyspäivänä Suomen lippu ja jouluaattona joulupukki.

1960-luvulla kalenteri paisui 3D-muotoon. Kuka muistaa ne ihanat itsetehdyt tulitikkulaatikkokalenterit, joiden kätköistä ilmestyi kiiltokuvia, markan kolikko, pikkuruinen lelu tai suklaakonvehti?

Karkkia, leluja ja suklaata, mitä milloinkin. Legokalenterit olivat pitkään meidän pienten suosiossa.

Nyt lasketaan päiviä jouluun kalenterin avulla aikuistenkin toimesta. Pitkän tauon jälkeen, kiitos kosmetiikkakalenterien, adventtikalenteritraditio on muodostumassa perinteeksi taas meidänkin perheessä.

KOTIMAINEN LUMENEN KOSMETIIKKAADVENTTIKALENTERI

Viime vuonna laskin päiviä jouluun Lumenen kosmetiikkakalenterin avulla. Luukkujen takaa ilmestyi aivan ihania pieniä purkkeja ja purnukoita, kynsilakkoja ja huulipuna. Monta uutta kauneustuotetuttavuutta, jota oli mukava testailla. Osasta tulikin luottotuotteita, jota myöhemmin hankin isommassa koossa marketista. Pienistä tilaa viemättömistä purkkeista on ollut iloa myös matkalle lähtiessä. Meikkilaukku ei pursua, kun sen täyttää laadukkailla pikkupurkkeilla.


RITUALS…-KOSMETIIKKAKALENTERI ITÄMAISELLA TWISTILLÄ

Tänä vuonna minut yllätettiin joulunpunaisella ja huumaavasti tuoksuvalla RITUALS…-kalenterilla. Eilen siistiytyi kylpyhuone, kun kaunis käsisaippuapumppu pääsi hanan viereen ja sunnuntain iloksi kaivoin kalenterista vesimeloonin ja granaattiomenan tuoksuisen lasiin valetun kynttilän. RITUALS…-joulukalenterissa luukun sisällön lisäksi ilahduttaa luukun sisäpuolelle kirjoitettu viesti, joka on kuin pieni runo:

“THE FIRST SUNDAY
Lighten your heart with
hope by lighting this
advent candle on the first
Sunday of December”


SUKLAA- JA LAKRITSAKALENTERIT

Suurta suosiota ovat saaneet suomalaiseen makuun mieluisat lakritsikalenterit. Useampikin kollegani avaa aamuisin lakritsintuoksuisen luukun ja nauttii suklaan sijaan suolaisemmasta, mutta pehmeästä herkusta. Lakrids by Johan Bülow on todellinen herkkusuiden kalenteri, joka lupaa suussa sulavia makuelämyksiä laadukkaan suklaan ja lakritsin ystävälle.


DIGIKALENTERIT

Digikalentereita löytyy nyt Facebookista vaikka millä mitalla. Jääkaappiin oveen voi tulostaa vaikka Kindness-kalenterin, jossa joka päivälle on pieni hyvän mielen tehtävä. Tänään kannustettiin näin: ”Support a charity, cause or campaign you really care about” ja toisessa vastaavanlaisessa kalehterissa kannustettiin päästämään joku jonossa ohitsesi: ”Let someone in front of you in line”. Mitäpä sitä kiirehtimään, jaetaan joulumieltä mieluummin.

Kirjan ystävän kannattaa seurata joulukuussa kirsinbookclub-blogia, jossa  on aattoon asti päivittäin kirja-arvonta. Arvaamalla, että mistä kirjasta blogista löytyvä tekstilainaus on peräisin, voi onnistua voittamaan kirjan omaksi.

Instagramissa on ihastuttanut Metsäemon ulkoilmajoulukalenteri, joka aloitti joulun odotuksen komennuksella halata puuta. Joka päivälle on luvassa jotain pientä, helppoa ulkona tehtävää ja koettavaa @metsaemon toimesta.

DIY-KALENTERIT

Do it yourself-kalenterit ovat olleet jo pitkään suosiossa, aina niistä tulitikkuaskiviritelmistä lähtien. Jos itse ei osaa tai ehdi kalenteria valmistaa, joulupuita ja muita 24:n luukun laatikostoja saa hankittua myös kaupasta, jolloin vain luukkujen täyttö jää ilahduttajalle.


PARISUHDEJOULUKALENTERI

Hyvinvointivalmentaja Krista Kohonen teki tänä vuonna myyntiin 50 parisuhdejoulukalenteria, joissa kuorista tai pienistä lahjapaketeista löytyy mielihyvätuotteita ja 24 harjoitusta yhdessä tehtäväksi. Tämän kalenterin omistajilla ei jää tärkein, joulukiireiden jalkoihin, vaan joulua kohti askelletaan yhdessä parisuhdetta vahvistaen.

TYÖPAIKKAKALENTERI

Löytyykö jo teidän työpaikalta joulukalenteri? Meiltäpä löytyy. 24 kaunista pakkausta odottaa joka aamuista arvontaa. Onnettaren suosikki saa avata päivän luukun ja nauttia sisällöstä. Ihana tapa tuoda joulun odotus myös työpaikoille.

 

24 luukkua, joista 22 enää jäljellä. Lähtölaskenta on alkanut!

Yllätyksellistä joulun odotusta!

 

Lue myös blogi Joulukalenteriyllätys: RITUALS…, jossa kerron kuinka ranskanbulldogginin Uuno ja ihana mieheni yllättivät minut joulukuun ensimmäisenä päivänä <3.

2 thoughts on “Joulukalenterit aikuiseen makuun

  1. Ihana joulukalenterikooste. Miehesi on kyllä ihan superihana, kun sinulle tuollaisen kalenterin on hankkinut. Täällä voi vain haaveilla moisesta. Pitää vissiin ensi vuonna vihjailla enemmän. 😀

    On muuten ihana tuo teidän työpaikan joulukalenterikin. Jännitystä arkiaamuihin.

    1. Lämmin kiitos kommentista ja kauniista sanoistasi Virpi. Lähetän mielelläni myös miehelleni mairittelevat kehusi ;). Hän on kyllä erityisen huomaavainen ja osaa yllättää. Myös töissä kannusti kollegoitaan saman yllätyksen tekemiseen. Pienellä vihjailulla saattanee sinun vuoro olla ensi vuonna, mutta jos ei sittenkään, pitää muistaa ne hänen parhaat puolet. Lahjat ovat lahjoja, mutta se aineeton rakkaus on kuitenkin se tärkein, eikös! Toivottavasti sitä teillä riittää yllin kyllin <3 <3. Kaunista ja onnellista joulun odotusta, Virpi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *