Arkea ja juhlaa

Itsenäisyyspäivätraditioiden ihmettelyä ja linnanjuhla-bingo

Itsenäisyyspäivä #Suomi99Itsenäisyyspäivä #Suomi99

*Tämä kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Testikuskit-blogissa 6.12.2016*

En ole oikein koskaan tiennyt miten juhlistaa tätä joulun odotus -ajan alkuun osuvaa juhlapäivää. Itsenäisyyspäivän traditiot ovat minulle vieraita. Usein päivä uinuu ohi tavallisen vapaapäivän tavoin.

Itsenäisyyspäivä on maltillinen, hienostunut, arvokas ja ylpeä. Senkin takia osin vieras. Siitä puuttuu ilo, nauru ja hauskuus. Vaikka olemme onnellisia maamme itsenäisyydestä, en tunnen onnentunteita juhlinnassa. Arvokkuus tekee päivän etäiseksi.

Itsenäisyyspäivä #Suomi99

Itsenäisyyspäivän traditiot hämmentävät. Päivä on kuin kansallinen television katselupäivä. Ensiksi aukeaa toosa kello 12 ja sohvan uumaan sulkeudutaan katsomaan Väinö Linnan romaaniin perustuvaa ja Edvin Laineen ohjaamaan klassikkoelokuvaa Tuntematon Sotilas – tai sitä uudempaa versiota.
Iltaseitsemältä uudestaan. Kansa istuu television ääressä ja katsoo kun valtakunnan vaikuttajat juhlivat linnassa.  Parjaa kampauksia ja asuja. Kellä käsivarsiallit tai huonosti istuva asu. Pitkän kättelyjonon parhaat palat ovat olleet Hjallis Harkimon astuminen Leenan juhlapuvun helmalle tai nykyisen presidentin puolison kahvihörppy kupista, josta sojotti lusikka. Niistä kohistaan seuraava viikko. Tiukin tuomio taisi olla, ettei Jennistä olisi presidentin puolisoksi, kun ei osaa etikettiä ja asettaa lusikkaa kupinalustalle ennen nautintoa. Vaan niinpä vain on erinomaisesti pärjännyt.

Vanhan perinteen mukaan ikkunoille sytytetään kaksi kynttilää kello 18.00, mutta tässäkin mietin, sytytänkö itse vai lähdenkö tunnelmalliselle iltakävelylle katsomaan talojen valaistuneita isänmaallisia ikkunoita ja jouluvaloja. Ehkäpä tämänkin takia tsenäisyyspäivän juhlinta tuntuu niin sivusta katsomiselta. 

Itsenäisyyspäivä 2016, #Suomi99

Tahtoo tradition. Tällekin juhlalle. Jottei enää joutessa kuluisi näin hieno päivä. Heitän itselleni Itsenäisyyspäivä-haasteen. Ja sinulle, jos olet sinäkin traditioita vielä ilman. Millainen olisi täydellinen Itsenäisyyspäivä? Sopivasti juhlava, mutta iloinen ja valoista.

Nyt kun valmiit ja juurtuneet traditiot ovat hakusessa, antaa se tilaa tehdä omanlaiset – juuri meille, meidän perheelle, ystäväpiirilleni. Tänään pohdin ja ensi vuonna laitan pilotin käyntiin – 100 vuotiaan Suomen kunniaksi. Ja omaksi iloksi.

ILOISTA ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ ja ONNEA 99-VUOTIAALLE SUOMELLE!

JÄLKIKIRJOITUKSET KRISTALLIN KIRKKAASTI

Kahden kynttilän sytyttämisen traditio juontuu jääkärien uskaliaasta hankkeesta isänmaan vapauttamiseksi. Kahdella kynttilällä ilmaistiin aikoinaan turvallinen etappitalo, kun jääkäreiksi värväytyvät loikkasivat Ruotsin kautta Saksaan.


Jari Sillanpää laulaa kahdesta kynttilästä. Haikean sävyisen laulun jälkeen, voit päästä valoisempiin tunnelmiin arvuuttelemalla, mitä yhteistä on Kristallin kirkkaasti -bloggarilla ja Jari Sillanpäällä.

LINNANJUHLABINGO

Parasta lähteä nyt -blogin kirjoittajan Päivin Facebook-sivulta löysin hauskan Linnanjuhlabingon! Tähän jos osallistuu, ei ehkä tunteeni sivusta seuraamisesta ole jumpan siivittämänä enää niin vahva. Klikkaa Yksi elämä -sivulle ja osallistu sinäkin.

Yksi elämä -Facebook-sivun linnanjuhlabingo tekee illan televisiomaratonista aktiivisemman.Yksi elämä -Facebook-sivun linnanjuhlabingo tekee illan televisiomaratonista aktiivisemman.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *