Viikko sitten suuntasimme iltakävelyn Kruunuvuorenrantaan, kohti Öljysäiliö 468 -valoteosta. Tilapäiseltä parkkipaikalta oli kohteeseen vajaan kilometrin kävely merenrantaa ja kallioita mukaillen. Pimeässä en juuri tunnistanut viittoja säiliölle, mutta ihmisvirtoja seuraamalla ei ollut epäilystäkään, ettei suuntamme olisi ollut oikea.
Yleisöllä on vapaa pääsy vierailla Helsingin Kruunuvuorenrannassa sijaitsevassa Öljysäiliö 468 -valotaideteoksessa. Öljysäiliö 468 viittaa Kruunuvuorenrannan lähes 90 vuotta kestäneeseen öljysatamakauteen ja jo senkin takia mielenkiintoinen käyntikohde.
Öljysäiliö 468 on pysyvä valo- ja maisemateos, joka on luotu paikalleen jätetystä suuresta öljysäiliöstä. Säiliön teräsvaippaan on puhkaistu 2012 aukkoa. 2012 aukko, kuten vuosiluku, jolloin teos tehtiin. Öljysäiliö 468 toteutettiin World Design Capital Helsinki 2012 -projektina ja se on useita valosuunnittelualan palkintoja voittanut teos.
Valoteoksen on suunnitellut valotaiteilija Tapio Rosenius Lighting Design Collectivesta.
2012 aukon kautta led-valot syttyessään ja sammuessaan saavat säiliön hohtamaan lyhdyn tavoin. Valojen rytmiä säätelee tuulen nopeus. Valoteos syttyy auringonlaskun jälkeen ja alkuillasta teos hohtaa valkoisena ja illan muuttuessa yöksi punaisena.
Teos on yksinkertaisuudessaan vaikuttava niin sisältä kuin ulkoa.
Valotaideteos Öljysäiliö 468 on auki yleisölle vielä tämän viikonlopun: tänä lauantaina 5.10.2019 klo 18–21 sekä huomenna sunnuntaina 6.10.2019 klo 18–21.
KOTI 13.000 ASUKKAALLE
Vuoteen 2030 mennessä Kruunuvuorenrantaan rakennetaan koti noin 13.000 asukkaalle, ja alueelle syntyy noin 800 työpaikkaa. Laajoja alueita jätetään puistoiksi, luonnonsuojelualueiksi ja uimapaikoiksi virkistyskäyttöön.
Kävelyretki Kruunuvuorenrannassa herätti siis myös muuttomietteitä. Vaikkakin vasta puoli yhdeksän aikaan saapuessamme alue olikin melkoisen pimeänä, mieleen painui kaunis yöllinen merimaisema, kalliot ja ulkoilumahdollisuudet. Paljon on vielä rakentamatta, mutta nyt valmiina olevat kerrostalot antoivat jo osviittaa, miten Kruunuvuorenrannasta tulee pimeän vuodenaikamme valoisin kaupunginosa.
Valon kaupunginosaa voi ihailla kantakaupungista, mereltä ja saarilta. Valaistuksen kokonaisratkaisulla Kruunuvuorenrannasta tulee yhtenäinen pimeän ajan maisemataideteos, jonka kohokohdiksi tulee pysyviä ja vaihtuvia valotaideteoksia. Jokaiselle tontille rakennuksiin tai pihapiiriin toteutetaan valotaidetta.
Koska Kruunuvuorenrannasta on suunniteltu valon kaupunginosa, se sopisi erinomaisesti minulle, pimeää kaihtavalle ja kaupunkivaloista virtaa saavalle. Ja kun kotona vielä huomasin, että kerrostalojen lisäksi alueelle on suunniteltu paritaloja merinäköalalla, ilta vierähtikin unelmoidessa. Asuntoa ei kuitenkaan laitettu varaukseen. Oma koti on liian rakas ja sen sijainti meidän arkeen juuri passeli. Lähellä asuvat kuopus, vanhemmat, veljen perhe ja ystävät, töihin on kohtuullisen mukava matka ja mökin suuntaan perjantaina, ei meidän osoitteesta tarvitse jonotella ruuhkissa. Vaikka Kruunuvuorenranta on täydellisellä paikalla ja vain kivenheiton päässä Helsingin keskustassa, se tuntuu pääkaupunkiseutua toisella laidalla asuttaneelle, melko kaukaiselta kohteelta.
Mutta aina voi unelmoida!
Ajo-ohjeet:
Paikalle pääsee ajamalla Koirasaarentien länsipäähän ja kääntymällä siitä vasemmalle Saaristolaivastonkadulle. Saaristolaivastonkadun pohjoispäässä on pieni, väliaikainen pysäköintialue, jolta johtaa säiliölle kävelyreitti (400 m) rannan tuntumassa. Autoja voi jättää myös Pojamankadun ja Koirasaarentien varteen.
Navigaattori ei tunnistanut alueen uusia katuja, mutta ajo-ohje: suoraan – suoraan – suoraan, kunnes meri tulee vastaa, toimi meillä, aluetta tuntemattomilla, hienosti.
Julkisista kulkuneuvoista bussi 88 Herttoniemen metroasemalta vie lähimmäksi säiliötä.
Upea kokemus tuollainen öljysäiliössä vierailu. Itse olen käynyt turistina Yhdysvalloissa käytöstä poistetussa kaupungin vesisäiliössä, joka oli myös mieleenpainuva kokemus. Ihmettelen, mitenkähän nämä muistomerkiksi jääneet öljysäiliöt on puhdistettu ja miten ne pidetään kunnossa ja miten niiden rakenteita huolletaan.