Kulttuuria

For Fashion’s Sake

Espoon modernin taiteen museossa Emmassa 3.5.2017 avattu For Fashion’s Sake -näyttely ei täysin täyttänyt taiteellisen muotielämyksen ennakko-odotuksia. Sen sijaan ison roolin otti ihmettely, kuinka some suurentaa. Sosiaalisen median kuhina aiheesta antoi kuvan laajemmasta näyttelystä, joka paikalla nopeasti kutistui yhden näyttelytilan kokoiseksi.

Meidän fashionista-joukkomme ei voinut olla kummastelematta, että tässäkö tämä koko näyttely ihan oikeasti on. Kulkiessamme muodin laiturilla edes takaisin, jäi näyttelyn koon ihmettelyn oheen vain vähän tilaa keskittyä siihen mitä tarjolla kuitenkin oli.

For Fashion’s Sake -näyttelyopas nousi arvoonsa. Siihen uppoutuminen oli kuitenkin näyttelysalin estradilla haasteellista ja tutustuminen taiteilijoihin jäi kotisohvalle. Hetki sohvalla oppaan lumoissa, antoi näyttelyä syventävää tietoa suunnittelijoista, teoksista ja luomusten synnystä – vain vähän myöhässä.

Nenät esittelylehdyköissä kiinni. Jotta näyttely avautuisi paremmin täytyi tehdä töitä. Muotiin syvällisemmin perehtymätön jäi harmillisesti hiukan ymmälleen.

Mitäpä sanoisi itse luomuksista? Taidokkaita kaikki omassa lajissaan. Materiaalien monimuotoisuus oli läsnä: turkis, nahka, kangas, muovi ja jopa puu. Visuaalisuus oli käsin kosketeltavaa: puhtaat linjat ja leikkaukset sekä osassa tarkoituksen mukaisesti ja leikkisästi vähemmän tarkat suuntaviivat. Värit ja printit tai vaaleat kokonaisuudet, kaikki kietoutuneena toisiinsa samassa näyttelyssä. Yllätyksellisyys ja ihmettelyyn kosiskelu jäi kansainvälisten muotinäytösten tarjonnan varjoon. Rohkeus oli pukeutunut hillittyyn tai nykymuodin rajoissa leikittelyyn.

 

Jos pääkoristeen korvaisi juhlanutturalla, voisi tässä asussa astella vaikka alttarille.

 

Ikkunan takana näkyy keltainen, ufo-mallinen 60-luvun loppupuolella tulevaisuuden kodiksi suunniteltu Futuro ja etualalla For Fashion’s Sake -näyttelyn läpinäkyvä muovipalttoo. Samankaltaisen olin lähellä hankkia Tukholman Zarasta kuukausi takaperin. Sadetakki, joka ei kätkisi alle tarkoin harkittua asukokonaisuutta.

*

Kaikissa meissä asuu pieni lapsi. Satu taisteli hirmuista hinkua vastaan posauttaa muutama vaaleanpunainen ilmapallo. Malttoi kuitenkin mielensä, joten jos siellä on pallo tai pari puhki,  meidän suuntaan on turha vilkuilla.

Vaaleanpunainen värinä vieläkin miellyttää. Vaikka vaate vaikuttikin jokseenkin keskeneräiseltä, näin tekeleessä melkoista potentiaalia.

Jos For Fashion’s Sake -näyttelystä haluaa saada enemmän irti, pitää olla jo aiempaa alan tuntemusta tai aikaa aiheen ja näyttelyn opiskeluun ennen tai jälkeen museovierailun. Ei avaudu isosti aloittelijalle ilman työtä, ei edes ihmettelyn tasolla, mutta Emman taiteen tarjoiluvati on sen verran ylitse pursuva, että elämykseen aukon jättänyt For Fashion’s Sake, tilkittiin nopeasti yläkerran useammalla näyttelyllä ja sopivasti aikuisille klo 13.30 alkaneella Lelujen ja leikin historiaa -opastuksella.

Taidenälkä ei Emmassa jää tyydyttämättä.

P.S. Ai mitäkö kustansi? Ei yhtään mitään. For Fashion’s Sake -näyttelyssä voi pyörähtää veloituksetta ja elämysten yläkertaan ovet aukenivat museokortilla. Suosittelen lämpimästi keltaisen kortin omistajuutta.

 

#kristallinkirkkaasti #blogi #kristallin #testikuskit #forfashionssake #emmamuseum #weegee #emma #espoo #museo #museokortti #lelumuseo #hevosenkenkä #taidenäyttely #näyttely #futuro #tulevaisuus

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *