Matkailu, Ruoka ja ravintolat

Erikoisruokavaliota noudattavan ei täydy tyytyä riisikakkuihin

Eckeröllä tehdään jatkuvasti kyselyitä, pyydetään risteileviltä asiakkailta palautetta ja kerätään tietoa heidän toiveistaan. Valikoimaa kehitetään tarkkaan asiakasta kuuntelemalla, toiveiden ja kysynnän mukaan. Muun muassa gluteenittomuus on otettu voimallisesti huomioon joka paikassa laivalla, missä ruokaa on tarjolla. Aamupalalla, buffetissa ja jopa m/s Finlandian Captain’s Loungessa.

Mikäli silmä ei buffetissa gluteenittomaan osu, pyydä apua ja kysy henkilökunnalta. Gluteenitonta kyllä löytyy. Kaikki on myös laktoositonta, eikä vegaaninkaan täydy tyytyä pelkkään salaattiin.

Monipuolinen, allergiat ja erikoisruokavaliot huomioon ottavien menuiden lisäksi, Eckerön ylpeyden aiheena on se, että 80 % kaikista ruuista tehdään itse. Buffasta ei einestä löydy. Lisäksi kiinnitetään huomiota kotimaisuuteen. Kotimaiset raaka-aineet ja lähiruoka ovat kunniassa.

Keittiömestari Tuomas Sillanpää kertoo mielellään lisää, miten erikoisruokavaliot on Eckeröllä huomioitu.

Erikoisruokavalion ei tarvitse tuntua rajoittavalta. Eckeröllä pääsee nauttimaan moneen eri ruokavalioon sopivista juomista ja ruoista. Noudatit sitten gluteenitonta tai kasvisruokavaliota, haluat nauttia alkoholittomia artesaanioluita tai vegaanisia jälkiruokia, löytyy laivalta sopiva vaihtoehto.

Koska kontaminaatioriski on aina buffetissa, tarkkaa ruokavaliota noudattavan on hyvä ottaa yhteyttä laivaan jo ennen matkaa. Silloin keittiössä tehdään valmiit annokset rajoitteet huomioiden. Pitää siis vain osata pyytää. Eckerö huolehtii, että lautaselle tulee tuoretta ja varmasti proteiinitarpeet täyttävää ruokaa.

M/s Finlandian gluteenittomat tuotteet tulevat Moilas Oy:ltä Pieksämäeltä. Tämä perheleipomo on Euroopan toiseksi suurin tehdas, joka teollisesti tuottaa gluteenittomia tuotteita.

Moilas Oy:n tuotekehittäjä Mirja Kiurusalmi kertoi Eckerön Makuja merellä -akatemiassa syyskuussa kuinka vuonna 1997 alettiin valmistamaan gluteenittomia leipiä ihan erillisessä leipomossa. Erillinen leipomo oli tärkeä kontaminaation estämiseksi. Ensimmäinen tuote oli suomalaiseen makuun tumma terveellinen ruisleipä.

Kuva Eckerö Linen kuvapankki. Kuvassa Eckerön keittiömestari Tuomas Sillanpää ja Moilas Oy:n edustajien kanssa.

Nyt valikoimaa on jo reilusti. Asiakkaina ovat keliaakikot, sillä keliakia on yleisin syy noudattaa gluteenitonta ruokavaliota. Lisäksi gluteenittomista tuotteista nauttiva ruoka-allergikot, jotka eivät voi syödä viljoja. Vilja-allergisten lisäksi on todettu, vaikka tieteellistä todistusta ei vielä asiasta ole, että monista muistakin sairauksista kärsivät kokevat gluteenittoman ruokavalion lisäävän hyvinvointia. Esimerkiksi atooppisesta ihosta kärsivän kannattaa kokeilla, josko tästä olisi hänelle apua.

Gluteenittomaan Moilas hyvään kannattaa tutustua Moilas kotisivuilla ja vinkkinä Etelä-Savossa reissaaville ajotauko Pieksämäen kupeessa Naarajärvellä olevassa Moilas tehtaanmyymälässä ja kahvilassa. Sieltä löytyvät Moilas tehtaan kaikki gluteenittomat tuotteet sekä perusvalikoiman lisäksi koe-erä tuotteita, joita ei löydy muualta.

Jos ei muuta nosta kauppakoriin niin ainakin riisipiirakoita, joista Moilanen on tunnettu – ja tottakai, niitä löytyy myös gluteenittomana.

Moilas Oy:n valikoimasta löytyy paljon erilaisia taikinoita, korppujauhoja sekä uutuuksia helpottamaan leivontaa, kuten Pulla&Munkki Mix:iä sekä juurileivontabuumiin sopivaa hapanleipäjauhoseosta.

Onko tiistaina kalenterissasi tyhjää? Jos sinulla on risteilymatka varattuna Eckerö Line, m/s Finlandialle 20.11. päiväyksellä Tallinnaan, kipua kuudennelle kannelle ja tule kuuntelemaan risteilymatkan hurvittelujen lisäksi Makuja merellä -akatemian Juustot & viini -luentoa. Ja kuka puhuu: Valion ja Vindirektin asiantuntijat, Eckerö Linen luottotoimittajat.

Minä haen sieltä vinkit joulupöytään, mutta myös itsenäisyyspäivän iltaan herkullinen juustolautanen ja täyteläinen punaviini sopii mainiosti. Suu napsuu jo nyt.

Teemaluennoista lisää Eckerön nettisivuilta, mutta tässä aika ja paikka: 19.30-20.30 kokoustila 1 & 2, kansi 6

Myös Eckerö Linen Captain’s Loungen tarjoilussa on otettu erikoisruokavaliot huomioon. Meidän visiitillä pöytä notkui muun muassa herkullisista Moilas muffinsseista, jotka sopivat ihan kaikille – keliaakikoillekin.

 

P.S. Lue myös vinkit uusavuttomalle kokkaajalle Vapulta ja Akilta. Enkä malttanut minäkään olla vinkkaamatta:). On näes omakohtaista kokemusta. Mutta, puuttuuko listalta vielä joku tärkeä neuvo? Mikä olisi sinun lisäsi listaan?

Vappu Pimiän ja Aki Wahlmanin vinkit kokosin Eckerö Linen Makuja Merellä -teemaluennolta keväällä. Vuoden viimeisin Makuja Merellä -akatemia pidetään tiistaina 20.11.2018 ja aiheena on silloin viini- ja juustot loppuvuoden juhlia silmällä pitäen. Muun muassa jouluaattoon on meidän joulumenussa kuulunut juustotarjotin ja punaviini, joten mielenkiinnolla kuulen uutuuksista totuttujen juustojen oheen. Ehkäpä punaviinikin vaihtuu Vindirektin suosittelemaan. 

Luennoitsijoina ovat Eckerö Linen meijerikumppani Valio sekä viinitoimittaja Vindirekt.

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *