Matkailu, Ruoka ja ravintolat

Vappu Pimiän ja Aki Wahlmanin vinkit uusavuttomalle

Makuja merellä -akatemiassa puhutaan ruuasta.

Eckerö Linen Makuja merellä -akatemia tuo matkustajille makuelämyksiä ja tietoa suomalaisesta ruokakulttuurista. Risteilyvieraiden lisäksi Aki Wahlman kouluttaa myös laivan henkilökuntaa toivoen tuovansa uutta näkökulmaa niin ruuan valmistukseen kuin esillepanoihinkin. Makuja merellä trendien tuulahdukset antavat ispiraatioita niin risteilyvieraille kuin Eckerö Linen työntekijöillekin.

Tämän vuoden viimeinen 20.11. pidettävä Makuja merellä -akatemia on pyhitetty viineille ja juustoille. Tule mukaan! Makuja merellä -luennot ovat tarkoitettu kaikille, tilaisuus on avoin ja ilmainen risteilyvieraille.

Toukokuun Eckerö Linen Makuja merellä -akatemiassa kuultiin Aki Wahlmanin esittely Makuja merellä -konseptista. Vappu Pimiä jatkoi puhetta ja jakoi kuulioille vinkkejä helppoihin ja rentoihin kesäjuhliin. Saimme kattauksiin uusia ideoita, menu- ja reseptivinkkejä sekä kannustusta järjestää juhlat turhia stressaamatta, rennosti sekä rempseällä otteella. Mielenkiintoisen ja inspiroivan luennon jälkeen sain myös kysyttyä ammattilaisten vinkkejä keittiön uusavuttomille.

Radio- ja tv-toimittaja, juontaja, yrittäjä ja ruokabloggaaja Vappu Pimiän ohjeet keittiöön haluavalle aloittelijalle rohkaisevat:

  1. Uskalla tehdä asiasta helppoa.

Käytä rohkeasti ja häpeilemättä valmiita liemiä ja pakastimen antimia.

  1. Ryhdy tuumasta toimeen

”Ihmiset pelkäävät aloittamista. Ihan turhaan”, rohkaisee Vappu ja kannustaa aloittamaan helpoista pastaruuista ja unohtamaan vaikeat reseptit. ”Pastat peliin!”

  1. Kysy neuvoja

Maailma on täynnä helppoja reseptejä ja netistä löytyy valtavasti ohjeita.

  1. Älä polta munakasta pohjaan!

Se on Vapun viimeinen neuvo. Malttia ruuanlaittoon. Ei saa olla liian kiire.

Keittiömestari, opettaja ja yrittäjä Aki Wahlmanilla nousi mieleen viisi neuvoa:

  1. Ruuan pitää maistua hyvältä

Wahlman painotti, että maku on tärkeintä. Rasvaista lohta ei saa hukuttaa rasvaiseen kastikkeeseen. Unohda silloin smetana. Kokemattoman maustajan kannattaa kaapata ostoskärryyn valmiita mausteseoksia ja rubeja. Rubit oli minulle uusi termi, kuten varmasti monelle keittiön uusavuttomalle eli rubit on siis yhtä kuin kuivamausteseos.

  1. Älä kypsennä liian paljon

Wahlman arvioi, että muun muassa kana on usein liian kypsää ja suosittelee lukemaan pakkauksesta valmistusohjeet.  Mehukas on parempi, kuin ylikypsä ja kuiva!

  1. Mieti ateriaa kokonaisuutena

Jos pääraaka-aine on kuiva, maku muodostuu lisukkeista. Lisuke tuo hyvän maun ruokaan.

  1. Tarjoa ruoka nätisti esille laitettuna

Selkeissä esillepanoissa erottuvat erilaiset värit ja ruoka hellii myös näköaistia ja mieltä.

  1. Viimeisenä: unohda turha kikkailu

”Usein unohdetaan sellainen asia, että arvostettaisiin pääraaka-ainetta sellaisessa muodossa kun se on, esimerkiksi valmista broileri kokonaisena. Liiallinen työstäminen on turhaa ja ruuasta tulee helpommin kuvaa. Salaatinlehdet saa olla isoja, turhaa pilkkoa pieneksi jne.

Ja sitten Kristallin kirkkaat vinkit:

  1. Perusmausteet

Kun kaapista löytyy suola ja mustapippuri, pääsee jo pitkälle. Ja vielä kun hankiin maustehyllylle valkopippuripurkin saa ruokaan potkuakin.

  1. Aloita omista lempiruuistasi

Harjoittele mestariksi sen ruuan parissa, mikä itselle maistuu parhaiten. On se sitten pastat tai munakas. Kun perussetti on selkärangassa, muuntele tutun ruuan makua maustein ja lisukkein, rohkeasti kokeillen.

  1. Hanki hyvä veitsi

Kunnon veitsellä on merkittäväsi mukavampi leikata. Ilo oli huomata, että hyvän veitsen ei edes tarvitse maksaa paljon. Ikean keittiöveitsi veti vertoja 200 euron mestariveitsille, joten hyvän veitsen syrjään pääsee kun vähän suhailee verkossa ja vertailee.

Lue Ikean testivoittajasta vähän lisää blogista Isänpäivän lahjavinkit.

  1. Aloita helpoilla resepteillä

Onnistumiset on tärkeitä tässäkin lajissa, muuten sitä mieluummin jättää näkemästä vaivaa. Helpot perusreseptit ja ruuat alkuun tutuksi ja sitten vasta hifistelyn pariin.

  1. Useampi kokki

Mitä useampi kokki, sitä huonompi soppa ei pidä aina paikkaansa. Jos kestät kuunnella ohjeita, kutsu keittiöösi ystävä, jonka kokkaustaitoja arvostat ja tehkää ateria yhdessä. Se on varmasti samaan aikaan hauskaa ja opettavaista.

 

Eiköhän tavata Makuja Merellä -teemaluennolla 20.11. ja kuulla viini- ja juustovinkit loppuvuoden juhlia silmällä pitäen. Muun muassa jouluaattoon on meidän joulumenussa kuulunut juustotarjotin ja punaviini, joten mielenkiinnolla kuulen uutuuksista totuttujen juustojen oheen. Ehkäpä punaviinikin vaihtuu Vindirektin suosittelemaan. Saa nähdä!

Tärkeitä asioita...tärkeinpiä asioita...ovat kuitenkin läheiset ja rakkaat. Ja joulu. Joka on taas pian täällä.

Luennoitsijoina ovat Eckerö Linen meijerikumppani Valio sekä viinitoimittaja Vindirekt.

Valion juustot kuuluvat Eckerö Linen Buffet Eckerön jälkiruokapöydän kattaukseen ja Vindirektin viinejä pääsee maistelemaan laivaravintoloissa ja ostamaan myymälästä kotiin viemisiksi.

 

Neuvoja ja vinkkejä leipomiseen saa Vapun kirjasta Vappu leipoo

 

Pääsin tutustumaan Makuja merellä -akatemiaan Eckerö Linen pressimatkalla toukokuussa 2018.

Kristallin kirkkaasti -bloggari on mukana #NaBloPoMo18 ja #bloglikecrazy -haasteissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *