Kulttuuria, Teatteri

Fingerpori-sarjakuva herää näyttämöllä eloon

Fingerporin kaupunkia uhkaa pakkoliitos Helsinkiin Suomen hallituksen päätöksellä. Heimo Vesa kutsutaan kaupunginjohtaja Homeliuksen puheille. Hänen tehtäväkseen tulee osoittaa päättäjille, että idyllinen ja erityinen kaupunki, ja sen omintakeinen väestö ja kulttuuri on säilytettävä itsenäisenä.

Tällä juonella lähtee Kaupunginteatterin Fingerpori-näytelmä liikkeelle, ja juoni kantaa. Matkalle ujutetaan niin tuttuja kuin vähän vieraampia Fingerpori-sarjakuvan tapahtumia ja värikkäitä, omaperäisiä ja rakastettuja Fingerpori-hahmoja. Kaupungin hätätilanne pakottaa rehellisen Heimo Vesan (Jari Pehkonen) harjoittelemaan videokuvaamisen lisäksi, valehtelemista. Pieni hämäys on tarpeen, sillä on tärkeää, ettei kaupungin asukkaita turhaan kiperällä tilanteella huolestuteta. Heimo Vesa tarttuu siis kameraan ja kuvaa salaa Fingerporin elämästä videopäiväkirjan, jolla maanisät vakuutetaan kuntaliitoksen mahdottomuudesta.

Kaupungin johtaja Homeliuksen alituinen joutuminen lööppeihin, on tutuinta ja parasta Fingerporia. Homelius tuppaa sanomaan kaiken niin, että lehdistön tulkinta on julkilausumasta vähintäänkin kaksimielinen ja hävytön.  Hän tulee kerta toisensa jälkeen tavalla tai toisella väärin ymmärretyksi.

Helsingin Kaupunginteatteri – Fingerpori – Kuvassa Antti Timonen, Leenamari Unho – Kuva © Miika Storm

Suomen yksi suosituimmista sarjakuvista

Ennen näytöstä saattaa mietityttää, voiko kaksiruutuista mustan huumorin sarjakuvaa herättää onnistuneesti eloon. Mutta epäröidä ei tarvitse kauaa. Tarina lähtee nopeasti lentoon ja ronski huumori kukkii kutittaen katsomossa istuvien nauruhermoja toden teolla.

Petja Lähteen kirjoittaman Fingerpori-näytelmän on ohjannut Pertti Sveholm. Näytelmä perustuu Pertti Jarlan Fingerpori-strippiin ja on noussut yhdeksi Suomen suosituimmista sarjakuvista. Fingerporia julkaisee tällä hetkellä noin 40 eri mediaa ja printtijulkaisujen kautta sarjakuvan voi nähdä päivittäin sunnuntaita lukuun ottamatta jopa yli kaksi miljoonaa suomalaista.

Roolihahmot ovat helposti tunnistettavissa

Roolitus on osunut nappiin. Huikeisiin suorituksiin yltävää ihan jokainen lavalle astunut. Tutuimpina hahmoina Heimo Vesan ja kaupunginjohtaja Homeliuksen (Antti Timonen) lisäksi on varmasti Sanna Saarijärven näyttelemä Kahvila Aromin emäntä Rivo-Riitta. Saarijärven Rivo-Riitta on omaa luokkaansa, samoin kuin näytelmän puolivälissä paljastavassa leopardikuvioisessa asussa parhaat show-alan päivänsä nähnyt, näyttämöä viekoitellen halkova miestanssija (Pekka Huotari).

Kylmäksi eivät jätä muutkaan roolihahmot ja niiden takana loistavaa työtä tekevät näyttelijät, kuten Helena Haaranen (mm. Heimo Vesan vaimo), Juha Jokela ja Krapula-Päivinä esiintyvä Leenamari Unho. Näyttämöllä vierailee illan aikana kaikkiaan noin 60 eri Fingerpori-hahmoa. Eikä naurua ei tarvitse pidätellä, kun muutkin salissa olevat nauravat estottomasti ääneen. Viimeisessä näytöksessä into yltyy helposti jopa tahdikkaaseen taputukseen.

Puvustus ja naamiointi ovat taidokkaasti toteutettu ja takaavat Jarlan hahmojen henkiin heräämisen. Puvut on suunnitellut sarjakuvahenkeen Elina Vättö ja naamioinnin sekä kampausten takana on taitava Aino Hyttinen.

Helsingin Kaupunginteatteri – Fingerpori – Kuvassa Antti Timonen, Sanna Saarijärvi, Leenamari Unho – Kuva © Miika Storm

 

Helsingin Kaupunginteatteri – Fingerpori – Kuvassa Pekka Huotari, Jari Pehkonen – Kuva © Miika Storm

Fingerpori vaatii käyttämään hoksottimia

”Sen (Fingerporin) huumorissa viehättää poliittinen epäkorrektius, kun sanotaan juuri se, mitä ei saisi sanoa. Ei ole aihetta, jota ei voisi käsitellä. Kuljetaan koko ajan siellä rajoilla, välillä menee överiksi ja välillä osuu ihan nappiin. Raikkaasti ja napakasti”, sanoo ohjaaja Pertti Sveholm. ”Fingerpori vaatii myös käyttämään hoksottimia, joutuu vähän miettimään, missä vitsi oli. Ja kun sen löytää, se palkitsee moninkertaisesti. Jarlan hengessä tehdään myös tätä näytelmää ja sarjakuvamaisuus näkyy esityksen kaikilla tasoilla, alkaen puvuista ja hahmoista aina valoon ja ääneen saakka”, Sveholm jatkaa.

Lavastuksen on suunnitellut Mika Haaranen ja videosuunnittelusta vastaa Haaranen yhdessä Jaakko Siraisen kanssa. Valosuunnittelun takana on Teppo Saarinen ja äänisuunnittelun Lauri Koivisto.

Helsingin Kaupunginteatteri – Fingerpori – Kuvassa Antti Timonen, Sanna Saarijärvi, Helena Haaranen, Jari Pehkonen, Juha Jokela, Pekka Huotari, Leenamari Unho – Kuva © Miika Storm

Kenen kanssa teatteriin?

Tähän näytökseen kannattaa hankkia lipun ihan jokainen Fingerpori-fani sekä vähän sivusta seuranneet sarjakuvapulmia ajoittain päässään ratkoneet semi-diggarit. Kaikki, joita yleensäkin musta ja ronski huumori naurattaa. Lisäksi tähän epätavalliseen teatterinäytökseen kannattaa houkutella mukaan se kaveri, joilla on hurtti huumori, mutta vain vähän innostavia teatterikokemuksia. Kun teatterikulttuuria vieroksuva on nauttinut Fingerporillisen, voi olla varma, että näytelmäteatterin monimuotoisuus tekee vaikutuksen ja askel Studio Pasilaa kohti on tulevaisuudessa keveämpi. Oivalluttava, älynystyröitä kutkuttava, ajoittain kaksimielinen ja poliittisesti epäkorrekti huumori puree monen suomalaiseen.

 

FINGERPORI, PETJA LÄHDE JA PERTTI JARLA
Helsingin Kaupunginteatterin Studio Pasila (os. Ratamestarinkatu 5), näytökset toukokuun 18. päivään 2019 asti.

Tämä artikkeli on julkaistu myös kulttuuri- ja kaupunginosalehdessä Kuohussa 1/2019, sivu 14.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *